Half augustus was het zover: na twee developer previews en vier bèta’s werd Android 13 officieel gelanceerd. In deze versie van het mobiele besturingssysteem borduurt Google vooral voort op de basis die het vorig jaar heeft gelegd met Android 12. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste vernieuwingen van deze Android-versie zijn. Ook zetten we kort uiteen wat voor belangrijke mobile software en hardware er nog meer recentelijk uit de grote Google-koker zijn gekomen.
Van cupcake naar tiramisu
De allereerste publieke release van Android heette Cupcake, gevolgd door Donut, Eclair en nog een elftal zoetigheden. Totdat met Android 10 de Q in beeld kwam en Google liet weten afscheid te nemen van de traditie van codenamen.
Dat smaakt tóch naar meer, moet de techgigant na een tijdje hebben gedacht. Na Android 10 kwamen namelijk Red Velvet Cake en Snow Cone (Android 11 en 12), al werd duidelijk minder ruchtbaarheid aan deze namen gegeven. Android 13 zou wel eens een omslagpunt kunnen zijn, want Google zelf refereert er publiekelijk aan als Tiramisu.
Meer Material You
Material is de naam van de designfilosofie van Google. Sinds vorig jaar heet het Material You en staat het personaliseren van de look & feel van je eigen toestel centraal. Je schermachtergrond vormt hierbij het uitgangspunt: op basis daarvan wordt een kleurenpalet gegenereerd dat overal is terug te zien. Denk aan menu’s, notificaties en het vergrendelscherm. Maar ook apps kunnen deze kleuren oppikken in hun grafische interface, op voorwaarde dat de ontwikkelaar deze ondersteuning heeft toegevoegd.
Met Android 13 zijn deze kleurenpaletten verder uitgebreid en tot in meer detail aan te passen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars naast een regulier appicoon nu ook een monochrome variant toevoegen die mee kleurt met het kleurenpalet. Vooralsnog is dit overigens een feature die alleen op Googles eigen Pixel-telefoons ondersteund wordt.
Likje verf notificatie afspelen media
De notificatie die getoond wordt bij het afspelen van media, heeft een likje verf gekregen. Zo wordt het artwork dat bij de content hoort voortaan als achtergrond gebruikt, zijn de acties anders gerangschikt en is er (voor niet-live content) een opvallende golvende slider die de voortgang weergeeft. Als ontwikkelaar krijg je deze nieuwe functionaliteiten in principe gratis, zolang je gebruikmaakt van de zogeheten PlaybackState die het mediaframework biedt.
Ondersteuning Bluetooth LE Audio en LC3
Android 13 voegt ondersteuning toe voor Bluetooth LE Audio en de Low Complexity Communications Codec (LC3). Met deze combinatie kan audio veel efficiënter draadloos verstuurd worden. Het resultaat: dezelfde kwaliteit geluid tegen een veel lagere bitrate, wat zich vertaalt in een lager energieverbruik. En bij een gelijke bitrate krijg je een veel hogere geluidskwaliteit.
Taal veranderen in apps
Hoewel het gangbaar is dat een app de taalinstellingen van het toestel overneemt, kan het soms ook wenselijk zijn om van taal te kunnen veranderen in een app. Ook Google ziet dat nu in en voegt hier met Android 13 officieel ondersteuning voor toe. Helemaal fijn is dat dezelfde functionaliteit ook voor oudere Android-versies beschikbaar is via AndroidX. Ontwikkelaars hoeven dus geen gebruik meer te maken van een workaround.
Handiger en veiliger klembord
Het klembord is een stukje handiger en veiliger geworden in Android 13. Wanneer een app iets op het klembord plaatst, heb je meteen de optie om de inhoud te wijzigen. Daarnaast wordt content automatisch verwijderd van het klembord na een uur. Dat laatste is handig als er een wachtwoord wordt gekopieerd. Maar nóg beter is het als de ontwikkelaar de content die op het klembord wordt geplaatst markeert als gevoelig, zodat deze wordt gemaskeerd in de preview.
Machtigingen
Ook op het gebied van machtigingen zijn er een stel wijzigingen. De belangrijkste is dat er vanaf Android 13 toestemming gevraagd moet worden aan de gebruiker voor het tonen van notificaties – net zoals dat op iOS al lang het geval is. Android had altijd al veel mogelijkheden om notificaties te beheren, maar met deze wijziging wordt het opt-in in plaats van opt-out. Goed voor ontwikkelaars om te weten: reeds geïnstalleerde apps krijgen de machtiging automatisch verleend bij een update naar Android 13. En voor apps die nog niet klaar zijn voor deze nieuwe machtiging, doet het systeem automatisch een machtigingsverzoek.
Selecteren van foto’s
Voor het selecteren van foto’s, wat in veel apps voorkomt, is er voortaan een standaard Photo Picker in Android zelf beschikbaar. Deze is vergelijkbaar met de Camera Roll in iOS en wordt ook met terugwerkende kracht uitgerold naar Android 11 en 12. Voor het selecteren van andere mediabestanden, zoals video en audio, zijn er bovendien meer specifieke machtigingen in het leven geroepen. Ontwikkelaars hoeven dus niet meer toegang te vragen tot álle bestanden op je toestel.
Melden gebruiken Advertentie-ID
Apps moeten vanaf Android 13 ook aangeven of ze gebruikmaken van de Advertentie-ID, een advertentiegericht identificatienummer voor Android-apparaten. Hiervoor moet de ontwikkelaar een nieuwe machtiging toevoegen, die – vooralsnog – automatisch verleend wordt zonder tussenkomst van de gebruiker.
Donkere modus voor WebView
Als één na laatste punt nog even wat meer diehard development. Apps die gebruikmaken van WebView, waarmee binnen de app een webpagina kan worden getoond, moeten rekening houden met een belangrijke wijziging. Voorheen kon de donkere modus via de functie setForceDark() aan- en uitgezet worden. Vanaf Android 13 doet deze functie niets meer en stelt de WebView automatisch de mediaquery prefers-color-scheme in op basis van het appthema. Om alsnog gebruik te maken van de automatische darkening is er een nieuwe functie in het leven geroepen: setAlgorithmicDarkeningAllowed().
Easter egg
Als luchtige afsluiter van dit Android 13-journaal: de easter egg. Deze vind je via systeeminstellingen – Over deze telefoon – drie keer tikken op Android-versienummer. Er verschijnt dan een klok die de huidige tijd aangeeft. Wanneer je die op 13.00 u. zet, zie je allerlei bubbels rondom de klok in het Material You-kleurenpalet dat gegenereerd is op basis van je schermachtergrond. Door lang te drukken op een van de bubbels, veranderen ze in een breed scala van verschillende emoji’s. Have fun!
KataOS voor IoT-apparaten
Android is ’s werelds meestgebruikte operating system (OS). Google heeft daarnaast ook andere OS’en ontwikkeld, zoals ChromeOS en Fuchsia. Een nieuwe telg is KataOS, een besturingssysteem dat – net zoals Fuchsia ooit – op Internet of Things-apparaten gericht is. Wordt het een succes of belandt het op de goedgevulde Google Graveyard? De tijd zal het ons leren.
Een blik op de hardware
Na de zomer kondigt Google traditiegetrouw nieuwe hardware aan. Een beknopt overzicht:
Pixel 7 (Pro): nu eindelijk te koop in Nederland
Met de Pixel 6 en Pixel 6 Pro bracht Google voor het eerst telefoons uit met een zelf ontworpen chipset. Dit geldt ook voor de Pixel 7 en Pixel 7 Pro, die zijn gepresenteerd op 6 oktober 2022. De toestellen hebben qua uiterlijk veel weg van de vorige generatie, maar zijn net even een fractie dunner, smaller en lichter. De voornaamste wijzigingen onder de motorkop zijn de Tensor G2-chipset en ietwat betere camera’s. Aangename verrassing: Google brengt zijn Pixel-lijn nu ook officieel in Nederland uit.
Pixel Watch
Het Pixel-ecosysteem wordt nog verder uitgebreid: aan de Pixel-telefoons en Pixel Buds wordt nu ook de Pixel Watch toegevoegd. Deze op WearOS draaiende smartwatch combineert Android met de health- en fitnessfunctionaliteiten die we van Fitbit (dat in 2019 door Google werd overgenomen) kennen.
All-in on tablets?
Met de kreet ‘Google is all in on tablets!’ lanceert het bedrijf begin 2023 de Pixel Tablet. Dat Google meer aandacht gaat besteden aan grotere schermen, was al een tijdje duidelijk. Het bedrijf werkt aan een foldable en bracht eerder dit jaar Android 12L uit, dat bedoeld is voor grote(re) form factors. Overigens zal nog moeten blijken in hoeverre we dit ‘all in’ met een korreltje zout moeten nemen. Google heeft sinds Android 3.0 meerdere malen ingezet op tablets, maar het is nooit écht van de grond gekomen.