Belangrijkste noviteiten van iOS 16 (en andere nieuwe Apple-tech)

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Worldwide Developer Conference (WWDC) presenteerde Apple eerder dit jaar onder andere iOS 16, iPadOS 16 en watchOS 9. In het najaar kwam Apple met een aardige trits nieuwe devices, waaronder de iPhone 14. Wat zijn in 2022 Apples belangrijkste noviteiten voor mobile op het gebied van software en hardware?

Steeds gebruiksvriendelijker en innovatiever

Android is ‘pas’ toe aan versienummer 13, maar iOS zit alweer op 16. Sinds de release van iOS in 2007 wordt Apples besturingssysteem met iedere nieuwe versie gebruiksvriendelijker en innovatiever. Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden die Apple heeft ingebouwd in iOS 16:

Lock Screen

De grootste verandering voor gebruikers: het Lock Screen is nu in hoge mate te personaliseren via bijvoorbeeld kleuren en lettertypen én kan geüpgraded worden met widgets. Ook kun je meerdere Lock Screens creëren, elk met een eigen wallpaper en widgets. Voor Pinch is dit zeer interessant, aangezien we nu met klanten kunnen gaan nadenken over relevante widgets.

Live Activities

Een mooie toevoeging voor developers is dat de API voor Live Activities beschikbaar wordt. Dat zijn interactieve notificaties op het Lock Screen die de gebruiker realtime op de hoogte houden.

Passkeys

Passkeys is Apples invulling van passwordless. Via biometrische authenticatieopties zoals Touch ID en Face ID wordt het mogelijk om op je iPhone, iPad of Mac in te loggen zonder wachtwoord. Door te synchroniseren met iCloud Keychain maak je je passkeys beschikbaar over al je Apple-devices, waarbij ze end-to-end versleuteld zijn. Ook dit is een mooie aanvulling voor onze klanten, omdat dit het inloggen in apps zowel makkelijker als veiliger maakt.

‘Schoon’ opladen en batterijstatus

Met de functie Clean Energy Charging probeert iOS de CO2-footprint van het laden te verminderen door op te laden op momenten dat er meer groene stroom beschikbaar is op het net. Daarnaast is het batterijpercentage in de statusbalk weer terug voor bepaalde toestellen.

Live Captions

Toegankelijkheid wordt een steeds belangrijker thema voor softwareontwikkelaars. Met Live Captions worden audio en video die worden afgespeeld én realtime gesprekken in je directe omgeving automatisch ondertiteld. Daarmee heeft Apple de toegankelijkheid vergroot voor doven en slechthorenden, al is de functie ook handig in lawaaierige omstandigheden of juist in situaties waarin je wilt dat je iPhone geen geluid maakt. Live Captions zijn te gebruiken vanaf de iPhone 11.

Door Detection en People Detection

Met iOS 16 introduceert Apple Door Detection en People Detection. Via Door Detection kunnen mensen met een visuele beperking makkelijker de laatste paar meter naar hun deur navigeren. People Detection maakt het mogelijk om mensen om je heen te detecteren, zodat je voldoende afstand kunt houden. Voor deze functies is een LiDAR-scanner vereist, waarmee iPhones vanaf de 12 Pro zijn uitgerust.

Support voor smart home-accessoires

Met deze iOS-versie komt Apple met support voor smart home-accessoires die voldoen aan de Matter-standaard. Dankzij deze standaard kunnen (smart home-)apparaten zoals lampen, videodeurbellen, deursloten, speakers en dergelijke met elkaar communiceren, ongeacht het merk.

En verder…

iOS 16 wordt uitgerold op alle iPhones vanaf de iPhone 8, dus Apple houdt vast aan een maximale updateperiode van vijf à zes jaar. Tegelijk met iOS 16 zijn ook iPadOS 16 en watchOS 9 gereleaset. iPadOS 16 is grotendeels gelijk aan iOS 16; in deze versie zijn onder meer de whiteboard-app Freeform, de app Stage Manager voor het organiseren van openstaande applicaties en extra mogelijkheden voor samenwerken opgenomen. watchOS 9 is verrijkt met een paar health-functionaliteiten.

Pinch en iOS 16

Uiteraard hebben we getest of alle apps die we in beheer hebben nog werken op iOS 16. Gelukkig zijn er geen wijzigingen die grote impact hebben op onze apps. Vuistregel is dat we in onze apps de nieuwste en de voorgaande iOS-versie supporten. Dat zou dus betekenen dat we iOS 14-support gaan droppen, al kunnen we hier per klant andere afspraken over maken.

Achter de schermen verandert er ook altijd veel voor developers met een nieuwe iOS-release. Zo zijn nu bijvoorbeeld WeatherKit (voor snelle toegang tot weerdata), SwiftCharts (makkelijk grafieken maken) en ShazamKit (je eigen audiocollectie bouwen) uitgekomen. Helaas kunnen we veel van die nieuwe features nog niet gelijk gebruiken omdat onze apps moeten blijven werken op toestellen die op een oudere iOS-versie draaien. Wel kun je als developer gaan spelen met nieuwe features en bedenken hoe we die in de toekomst kunnen gaan toepassen in onze apps.

Tot slot: nieuwe devices

In 2022 heeft Apple een mooie serie nieuwe mobiele apparaten geïntroduceerd, van de iPhone SE 2022 en twee nieuwe Apple Watches tot nieuwe iPads. Centraal stond natuurlijk de komst van de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

Het iOS-team van Pinch bestudeert nieuwe iPhones altijd goed. De iPhone 14 heeft weer meer geheugen en een betere processor en daardoor meer performance. Hardwaretechnisch zijn er geen grote wijzigingen die invloed hebben op onze apps. Een interessante verandering voor ons is wel dat de iPhone 14 Pro (Max) nu in plaats van de notch een zogeheten Dynamic Island bovenin heeft, dat we kunnen gebruiken om relevante informatie uit onze apps op verschillende manieren te tonen.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!