De totstandkoming van Youbahn, de eerste Flutter-app van Pinch

Flutter is aan een straffe opmars bezig en wordt omarmd door steeds meer grote bedrijven. Na succesvolle Flutter-hackathons besloten wij in 2019 om de app voor on-demand uitzendbureau Youbahn met dit framework te ontwikkelen. Flutter-developer bij Pinch Thomas Middel vertelt over de ervaringen en lessons learned.

Youbahn: Uber voor werk

Youbahn is een start-up binnen een overkoepelende organisatie. Destijds moesten we snel én met een beperkt budget een werkende app voor zowel iOS als Android maken. Pinch, dat altijd in is voor een uitdaging als deze, haalde daarvoor een nieuw wapen van stal: Flutter. “We hadden al Flutter-ervaring opgedaan tijdens hackathons en zagen het framework groeien. De laatste try-out die we deden, maakte ons zó enthousiast over het hele plaatje dat we een eerste productie-app overwogen. Youbahn was het ideale project hiervoor”, aldus Middel.

Flutter: één framework voor twee platforms

Met het door Google ontwikkelde framework kunnen developers tegelijkertijd en met dezelfde codebase apps voor iOS en Android ontwikkelen. Mede daardoor kunnen mobiele apps met Flutter sneller en voordeliger worden gebouwd.

Uiteindelijk is de Youbahn-app binnen twaalf manweken gerealiseerd. Middel: “Wanneer we dezelfde app native hadden gebouwd, dan waren dit zestien manweken geweest. Dat is een besparing van 25 procent. Youbahn is als start-up snel in beweging. Moet de app worden aangepast, dan hoeven we de wijzigingen bovendien maar één keer door te voeren voor beide besturingssystemen: een besparing van 50 procent.”

UI voor beide apps

Mede door de snelheid waarmee kan worden ontwikkeld, is Flutter bijzonder geschikt voor prototypes, minimum viable products en apps waarvan het concept nog niet helemaal vaststaat. Een belangrijke factor daarin is de mogelijkheid om snel grote user interface (UI)-veranderingen door te voeren voor zowel de iOS- als de Android-app.

Middel: “Toen de app eenmaal stond en alles was doorgetest, kwam het design van de nieuwe huisstijl. Dat moest geïmplementeerd worden vóór de eerste release en was totaal anders dan het design dat er op dat moment stond. Toch wisten we binnen een week – en met slechts één ontwikkelaar – de totale app om te bouwen en in de nieuwe huisstijl te gieten. We waren aangenaam verrast, voor native apps was dit nooit met hetzelfde aantal uren gelukt.”

Dedicated Flutter-team

Dankzij de goede ervaringen die zijn opgedaan tijdens het Youbahn-project, heeft Pinch Flutter – naast Swift voor iOS en Kotlin voor Android – volledig omarmd als derde ontwikkelplatform. Tegenwoordig beschikt Pinch over een dedicated Flutter-team dat op het vlak van mobile leading is in Nederland. Het team heeft al ongeveer een handvol Flutter-apps gemaakt, daarnaast hebben Middel en één van zijn collega’s bijgedragen aan de Food First-app van Albert Heijn.

Flutter – dat het voorheen grootste cross-platform framework React Native al heeft ingehaald – zal in rap tempo marktaandeel blijven veroveren, zo verwacht Middel. “We zien ook dat Flutter heel snel volwassener wordt. Het gat met native ontwikkeling is al vele malen kleiner dan toen Pinch tweeënhalf jaar geleden begon met Flutter.”

Wil je meer weten over de ins & outs? Download dan onze Flutter-whitepaper.

Flutter-app laten maken

Ga je een app laten maken en denk je dat Flutter een goede keuze is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij sparren graag met je over het Flutter-versus-native-vraagstuk.

Wie zijn wij? Pinch is een gerenommeerde mobile development agency uit Amsterdam die al meer dan 100 eersteklas iOS-, Android- en Flutter-apps heeft ontwikkeld. Wat ons onderscheidt? Wij weten dat een succesvolle app veel meer vergt dan alleen het bouwen van de techniek, daarom ontzorgen wij je ook qua conceptontwikkeling, interactie- en visueel ontwerp, technische ontwikkeling, release, doorontwikkeling en nazorg.

Lees ook ons artikel Is Flutter de toekomst voor apps?

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!