Een app laten maken: wanneer is het interessant?

Flutter-Blog-Pinch

 

Producten verkopen, kostenbesparingen realiseren, de klantervaring verbeteren, data verzamelen, je naamsbekendheid vergroten: er zijn tal van redenen om een app te laten maken. Overweeg je om een app te laten ontwikkelen, maar weet je niet zeker of dat een app bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen? We leggen uit wat een app is en welke onderscheidende factoren mobiele applicaties hebben.

Wat is een app eigenlijk?

Negen op de tien Nederlanders heeft tegenwoordig een smartphone, toch kunnen maar weinig mensen uitleggen wat een app precies is. Een app is een mobiele applicatie, oftewel een softwareprogramma voor mobiele apparaten zoals telefoons, tablets of smartwatches. Na installatie voegen apps extra functionaliteiten toe aan je apparaat. Zoals chatten via WhatsApp, navigeren met Google Maps of het weer checken voor jouw locatie aan de hand van Buienradar. Oftewel: apps helpen bedrijven en vergemakkelijken het leven van consumenten.

Apps: een geschiedenis

De opkomst van apps wordt geassocieerd met de introductie van de iPhone in 2007, maar eigenlijk bestaan ze al veel langer. Vóór de iPhone zaten apps vooral in het zakelijke domein. IBM verkocht al in 1994 een ‘smartphone’ met touchscreen, genaamd IBM Simon, waarmee je apps zoals een rekenmachine, een agenda en een e-mailprogramma kon gebruiken. Ook de apps van smartphonevoorgangers als BlackBerry en PDA waren vooral zakelijk van aard.

Besturingssystemen

De besturingssystemen die wereldwijd veruit het meest worden gebruikt, zijn Android van Google (marktaandeel in Nederland: ongeveer 59 procent) en iOS van Apple (ongeveer 40 procent). Wanneer je een app laat maken, is het dus belangrijk om deze zowel voor Android als iOS te laten bouwen.

Verschil tussen een website en een app

Apps worden vaak onterecht vergeleken met websites. Natuurlijk is het goed om een website te hebben, maar dat staat doorgaans los van de redenen om een app te laten ontwikkelen. Een website functioneert bijvoorbeeld alleen als er een internetverbinding is, terwijl dit bij een app niet noodzakelijk is.

Daarnaast kunnen apps native functionaliteiten van smartphones gebruiken, zoals GPS, camera, vingerafdruksensor en microfoon. Met een app is het ook mogelijk om push-notificaties te sturen, zodat gebruikers op de hoogte kunnen blijven van je bedrijf.

Wanneer moet je een app laten maken?

Het laten maken van een app is een kostbaar proces. Daarom wil je er zeker van zijn dat een app bijdraagt aan je bedrijfsdoelstellingen. Pinch zet op een rijtje wanneer het ontwikkelen van een app een goed idee is.

1. Offline gebruik is essentieel

Een app kun je in veel gevallen ook gebruiken zonder internetverbinding. Is het noodzakelijk dat de gebruiker altijd beschikt over de belangrijkste functionaliteiten? Kies dan voor een app. Een app wordt namelijk op de smartphone zelf geïnstalleerd en is daardoor altijd te benaderen. Een website moet daarentegen geopend worden op een browser en vereist een (goed werkende) internetverbinding.

Veel apps gebruiken internet maar bieden ook de functionaliteit om content te downloaden. Zo kun je in het vliegtuig gedownloade series kijken op Netflix en in the middle of nowhere navigeren via offline Google Maps-plattegronden.

2. Native functies zijn cruciaal

Apps zoals TikTok, Snapchat of Uber zijn nutteloos zonder de native functies van een smartphone. Dat zijn bijvoorbeeld de ingebouwde camera, de microfoon, GPS of push-notificaties. Is het gebruik van native functies noodzakelijk voor je idee of platform, dan is een app the way to go.

3. De functionaliteiten zijn locatiegebonden

Een app is ook de beste keuze wanneer handelingen uitgevoerd of resultaten weergegeven moeten worden op basis van de locatie van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan Thuisbezorgd dat restaurants in de buurt laat zien, Uber dat de dichtstbijzijnde chauffeur stuurt, Buienradar dat de lokale buien voorspelt en Pokémon GO dat heel Nederland aan de wandel zette.

4. De handelingen gebeuren (bijna) op dagelijkse basis

Een internetbrowser openen op je telefoon, inloggen en vervolgens een WhatsApp’je sturen: dat zou niemand doen. De gebruiksfrequentie is belangrijk bij de keuze om wel of geen app te laten maken. Is het de bedoeling dat er dagelijks interactie is met je doelgroep? Dan is het interessant om een app te ontwikkelen. Zou de app slechts één keer per maand worden gebruikt, dan kun je je afvragen of het de investering waard is.

5. De app maakt dagelijkse handelingen eenvoudiger

Bankzaken regelen via een telefoon: twintig jaar geleden konden we niet bedenken dat dit de norm zou worden. Saldo checken, geld overmaken: het zijn dagelijkse handelingen die veel sneller en eenvoudiger zijn via een app.

6. Een app maakt de koppeling met andere apparaten

Het leven om ons heen verandert. Zo zijn smartwatches en smart home devices binnen veel huishoudens al normaal. Om te kunnen communiceren met deze apparaten, gebruiken we vaak een app op onze smartphone. Denk aan het bedienen van je Philips Hue-lampen, Toon-thermostaat en Chromecast of het ontgrendelen van je Tesla. Ook ontwikkelen steeds meer bedrijven apps en technologieën om domme producten slim te maken.

7. Bereik een andere doelgroep

De nieuwe generatie Z is volledig opgegroeid met smartphones en apps. Zij kennen geen wereld zonder slimme oplossingen voor alledaagse zaken. Wil je deze doelgroep de komende jaren bereiken? Dan is een app de beste keuze. ‘De nieuwe generatie’ klinkt misschien nog ver weg. Maar bedenk goed dat generatie Z’ers nu tussen de 6 en 25 jaar zijn en in de startblokken staan om de wereld te veroveren.

Een app laten maken door Pinch

Pinch is een bekende agency voor mobile development die inmiddels meer dan honderd apps heeft ontwikkeld. Wij bouwen zowel Android-, iOS– als Flutter-apps. Een app laten maken door Pinch betekent nauw samenwerken met een team van enthousiaste specialisten, die graag samen met jou streven naar het best mogelijke resultaat. Tijdens de ontwikkeling van de app houdt een vaste projectmanager binnen Pinch de regie over zowel het proces als de communicatie tussen jou als klant en de developers en ontwerpers die dagelijks aan jouw app werken.

Wij beseffen dat het maken van een goede app meer omvat dan alleen het bouwen van de techniek. Pinch ontzorgt je ook op het vlak van conceptontwikkeling, visueel en interactieontwerp én technische ontwikkeling. Van idee via ontwikkeling en lancering tot onderhoud: wij zorgen ervoor dat jouw app een succes wordt en blijft.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!