Fintech-app laten maken

Crypto, beleg, betaal en andere apps

Het hoe en wat van fintech-apps

Weinig branches zijn zo gedisrupt door de opkomst van technologieën zoals internet en smartphones als de financiële sector. Inmiddels zijn we dankzij onder meer peer-to-peer betaaldiensten en de opmars van zogeheten neobanken aanbeland in ‘fintech 3.0’ (of zelfs 3.5, volgens sommigen). Grote financiële spelers moeten digitaal transformeren om bij te blijven. Slimme, disruptieve start-ups kunnen juist de gevestigde orde uitdagen. Pinch kan eersteklas fintech-apps maken voor bijvoorbeeld (online) banken, pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders en startups.
App laten maken door Pinch

Van telegraafkabel tot beleggings-apps

Weetje van de dag: de geschiedenis van fintech gaat terug tot 1866, toen de eerste transatlantische telegraafkabel in gebruik werd genomen. Na de financiële globalisatie volgde vanaf de intrede van de pinautomaat in 1967 de tweede fintech-golf, waar we ook digitalisering en internet onder scharen. 2008 wordt gezien als het begin van fintech 3.0. Naast de opmars van financiële startups, crypto en peer-to-peer betaaldiensten draait dit tijdperk vooral ook om de smartphone. Mobiele apps voor bijvoorbeeld internetbankieren, directe betalingen tussen consumenten en beleggen zijn enorme gamechangers voor de financiële sector.

Voordelen, technologieën en toepassingen

Onder fintech (een porte-manteauwoord voor ‘financiële technologie’) verstaan we nieuwe applicaties, processen, producten en businessmodellen binnen de financiële industrie die als end-to-end-proces via internet worden aangeboden. De voordelen zijn duidelijk: bedrijven kunnen digitaal transformeren en nieuwe businessmodellen in de markt zetten, terwijl consumenten onder andere profiteren van gebruiksvriendelijke producten en betere klantenservices. Technologieën als AI, big data, predictive analytics, robotic process automation (RPA), blockchain en open banking API’s vervullen een steeds belangrijkere rol in fintech, wat leidt tot trends als decentralized finance (DeFi), koop-nu-betaal-later-diensten en de integratie van voice search.

PSD2 als enabler

Binnen open banking kunnen systemen met elkaar communiceren en bankgegevens met elkaar delen aan de hand van API’s. In 2019 is de (Europese) PSD2-wet ingevoerd in Nederland, waardoor banken verplicht zijn om betaaldata te delen met derde partijen als klanten daarom vragen. Daarmee is de markt voor bankdata opengesteld voor een breed scala aan andere bedrijven en diensten. Doordat men bankdata en andere financiële gegevens niet langer handmatig hoeft te uploaden en downloaden maar er direct gekoppeld kan worden via API’s, hebben klanten real-time inzicht. Resultaat is dat (mobiele) apps kunnen worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld budgettering, huishoudboekjes en kredietchecks, al dan niet met verregaande automatiseringen. 

Uitdagingen bij het maken van fintech-apps

Los van de gebruikelijke uitdagingen bij het ontwikkelen van een app, zoals het realiseren van de optimale gebruiksvriendelijkheid, gelden er voor fintech-apps nog wat extra of extra zware uitdagingen. De belangrijkste is compliance. De financiële sector is natuurlijk onderhevig aan strenge wet- en regelgeving, denk naast PSD2 ook aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Een ander belangrijk – en daarmee samenhangend – vraagstuk is security, aangezien het gaat om gevoelige financiële data. Om maximale security te garanderen worden vaak technologieën ingezet als biometrie of tweefactorauthenticatie. Een goed voorbeeld is de door ons ontwikkelde Authenticator App voor Franx, waarover later meer.

Soorten fintech-apps

Het landschap aan verschillende soorten fintech-apps is inmiddels ontzettend breed, de belangrijkste soorten zijn: 

Internetbankieren-apps

Internetbankieren-apps behoren tot de meestgebruikte apps. We gebruiken ze niet alleen om ons saldo te checken en geld over te maken aan familie of vrienden, maar ook om bestellingen in webshops mee te betalen.

Beleg-apps en investerings-apps

Apps als het veelgeprezen Robinhood maken van beleggen kinderspel. Laten we wel wezen: dan hebben we het natuurlijk over het kopen en verkopen van aandelen, obligaties, ETF’s, cryptomunten en derivaten an sich, niet over het maken van winst. Met dit soort apps kunnen gebruikers bijvoorbeeld koop- en verkooporders plaatsen, de portefeuille en behaalde resultaten inzien en nieuwsberichten lezen.

Crypto-apps

De cryptomarkt wordt zowel bejubeld als verguisd, feit is en blijft dat crypto sinds de lancering van de Bitcoin in 2009 niet meer is weg te denken uit ons financiële ecosysteem. Met crypto-apps kunnen gebruikers onder meer verschillende soorten cryptomunten kopen, verkopen en bewaren, NFT’s verhandelen, live alle prijzen volgen, winsten bijhouden en analyseren, updates over ontwikkelingen in de markt lezen en de helpdesk contacten. Pinch heeft een bijzondere soort crypto-app ontwikkeld: met Newsbit blijven gebruikers op de hoogte van het laatste cryptonieuws. 

Verzekeringen

Veel verzekeringsmaatschappijen hebben tegenwoordig een app voor verzekeringnemers. Die hebben daarmee alle verzekeringen, dekkingen en voorwaarden op een rijtje, ze kunnen schademeldingen doen plus de status daarvan volgen én chatten met de helpdesk.

Personal finance- en budgetterings-apps

Sinds het invoeren van PSD2 in Nederland zijn er allerlei apps voor personal finance op de markt gekomen, waaronder budgettering. Met budgetterings-apps krijgen gebruikers inzicht in hoeveel geld er binnenkomt en uitgegeven wordt (via verschillende rekeningen). Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld budgetten instellen, hun financiële gezondheid monitoren en financiële doelen stellen. Naast budgetterings-apps valt binnen personal finance ook te denken aan bijvoorbeeld terugbetaal-apps, die bijhouden wie er hoeveel heeft uitgegeven en zelfs automatisch het verschil kunnen verrekenen met bankrekeningen.

Betalings-apps

Veel betalingen vinden tegenwoordig plaats via de internetbankieren-apps, maar ook peer-to-peer betalingsapps worden veel gebruikt. Voor buitenlandse betalingen is PayPal bijvoorbeeld een interessante optie.

Leningen-apps

Met apps voor hypotheken en andere leningen kunnen gebruikers bijvoorbeeld de voortgang van hun lening checken, verstuurde brieven nalezen en administratieve zaken regelen, zoals een adreswijziging doorgeven of een declaratie voor een bouwdepot indienen.

Pensioen-apps

Door de inwerkingtreding van de nieuwe Pensioenwet, naar verwachting op 1 januari 2023, krijgen werknemers meer keuzevrijheid en verantwoordelijkheid. Binnen de flexibele premieregeling kunnen mensen bijvoorbeeld kiezen voor verschillende beleggingsprofielen en een vaste of variabele uitkering op de pensioendatum. Wij verwachten dat veel partijen nieuwe producten – al dan niet in de vorm van apps – gaan ontwikkelen die bijvoorbeeld inzicht in het opgebouwde pensioen geven en tools verschaffen om dit beter te beheren. Bij pensioen-apps kan ook worden gedacht aan zelf te regelen (aanvullende) pensioenen, bijvoorbeeld voor ondernemers en zzp’ers. De Britse apps van PensionBee en Wealthify zijn hiervan mooie voorbeelden.

Regtech-apps

Regtech staat voor regulatieve technologie. Regtech-applicaties worden door bedrijven gebruikt om compliant te zijn (en – vooral ook – blijven) en kunnen taken, regulatieve veranderingen en transacties monitoren. Met mobiele regtech-apps kunnen gebruikers bijvoorbeeld de status van alle compliances checken, de benodigde acties ondernemen en updates, events, alerts, reminders en notificaties ontvangen. 

Overige fintech-apps

Naast deze bekende categorieën zijn er nog tal van andere soorten fintech-apps, van boekhoud-apps tot apps voor interne bedrijfsprocessen van pensioenfondsen.

Authenticator App voor Franx

Met het Franx-platform van ABN AMRO kunnen ondernemers op eenvoudige wijze wereldwijd handelen en betalen in vreemde valuta. Om klanten waar ook ter wereld veilig toegang te kunnen verlenen tot het platform, heeft Pinch voor Franx de Authenticator App ontwikkeld. Daarmee kunnen klanten snel en veilig inlogcodes, goedkeuringscodes voor transacties en bijhorende notificaties ontvangen via push-notificaties of sms-berichten.

Een fintech-app laten maken door Pinch

Pinch is een gerenommeerde mobile development agency uit Amsterdam. Sinds onze oprichting hebben we meer dan 100 apps ontwikkeld voor onder andere mediabedrijven, multinationals en startups. Bekende klanten van ons zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, NS, Albert Heijn, NRC en Samsung. Pinch heeft veel ervaring met het bouwen van apps die voldoen aan zware compliance- en security-eisen. Naast native iOS- en Android-apps bouwen wij ook hybride (en dus kostenefficiëntere) Flutter-apps.

Fullservice-aanpak

Onderscheidend in de markt is onze fullservice-aanpak, waarin de focus ligt op de eindgebruiker. Met welk probleem kampt hij en hoe kan dat het beste worden opgelost? Conceptontwikkeling, strategie, visueel en interactiedesign, technisch development, quality assurance, testen, lanceren, monitoren en analyseren: de experts van Pinch ontzorgen je op al deze vlakken. Ook het doorontwikkelen kunnen we voor rekening nemen – geen overbodige luxe in de snel veranderende fintech-markt. Deze fullservice-aanpak is uniek binnen de markt en resulteert dankzij de synergie tussen de onderdelen in de allerbeste apps. 

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!