Mobiliteit apps

SMART MOBILITY, MAAS- EN MOBILITEITS-APP

Mobiliteitsapp: ontwikkelingen en mogelijkheden

Mobiliteits-apps als 9292 en Google Maps kennen we al lang. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van onder meer AI en (het delen van) data ontstaan er allerlei, vaak spectaculaire nieuwe mogelijkheden. 

Denk aan mobiele applicaties die fietsers of vrachtwagens eerder groen geven en die alle vormen van mobiliteit combineren op één platform en de doorstroming en verkeersveiligheid kunnen bevorderen. We vertellen alles over de ontwikkelingen rondom én de mogelijkheden voor mobiliteits-apps.

CASES

Highlights van onze mobility projecten

De toekomst van mobiliteit is spannend

Uitstoot, congestie van steden, parkeerproblematiek, overvolle wegen en spoorwegen, ruimtegebrek in steden: de uitdagingen op het gebied van mobiliteit zijn talrijk. Tegelijkertijd is de toekomst van mobiliteit ook spannend in positieve zin. Denk aan ontwikkelingen als de hyperloop, zelfrijdende voertuigen zoals auto’s, pods en shuttles, vliegtuigen op waterstof en drones die zowel mensen als goederen kunnen vervoeren. Mobiele apps kunnen waarde toevoegen bij het oplossen van mobiliteitgerelateerde problemen. En daarmee bijdragen aan een emissievrije, comfortabele, betaalbare en veilige toekomst van mobiliteit.

De evolutie van reis- en vervoersapps

Navigatie-apps zoals Google Maps en Waze, apps voor het plannen van openbaar vervoerreizen en voor het boeken van taxiritten, flitspaal-apps: het merendeel van de mensen heeft één of meerdere van dit soort apps op zijn telefoon. Dankzij technologieën op het vlak van bijvoorbeeld AI, rijhulpsystemen (ADAS: Advanced Driver Assistance Systems) en datadeling zijn er nu mogelijkheden voor een nieuwe generatie mobiele apps, met toepassingen als Mobility-as-a-Service en predictive maintenance. Connected car-applicaties bouwen bovendien mede aan het fundament voor smart cities.

Razendslimme smart mobility-apps

Smart mobility is het slim gebruiken van data en digitalisering in het verkeer. Los van de toch al interessante businesscases liggen er extra mooie kansen omdat Rijkswaterstaat heeft aangegeven vaker te willen samenwerken met marktpartijen. Een belangrijk onderwerp binnen smart mobility zijn apps voor deelmobiliteit: met name deelscooters en deelfietsen worden gezien als geschikte last mile-oplossing. Bekende voorbeelden van smart mobility-apps zijn:

  1. Apps voor Mobility-as-a-Service
  2. Apps die auto’s, fietsers en vrachtverkeer laten communiceren met slimme verkeerslichten (iVRI’s)
  3. Peer-to-peer apps voor ridesharing
  4. Apps voor boten die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld brugmanagementsystemen.

MOBILITY ONTWIKKELINGEN

Mobility-as-a-service staat tot uw dienst

Mobility-as-a-Service (MaaS) maakt het mogelijk de hele reis – van deur tot deur – te plannen, boeken en betalen via één platform. Daarbij kan de gebruiker meerdere vervoersmodaliteiten combineren, zoals openbaar vervoer, huurauto’s, deelvervoersmiddelen en taxidiensten. De reiziger kiest zelf zijn reis en bereikt zo zorgeloos en prettig mogelijk zijn bestemming met dank aan onder andere op maat gemaakte reisopties en real-time informatievoorziening. Een mooi voorbeeld van een app voor deze zogeheten ‘mobiliteit als dienst’ is (het van origine Finse) Whim, dat wordt gezien als de ultieme MaaS-pionier. Interessant is overigens dat MaaS-apps steeds vaker als whitelabel-app worden aangeboden.

Bovenstaande ontwikkelingen zullen een bijdrage leveren om mobiliteit voor consumenten op drie gebieden te verbeteren: gebruiksvriendelijker, veiliger en groener. Voor welke oplossingen mensen zullen kiezen zal met name afhangen van de toegevoegde waarde voor eindgebruikers op deze drie gebieden. Voor alle spelers in het domein mobiliteit zal het cruciaal zijn om te blijven experimenteren en vernieuwen om zodoende de beste oplossingen te bieden voor iedereen die van A naar B wil. 

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!