Quality assurance (QA)

Quality assurance (QA)

Betere apps door quality assurance (QA)

Quality assurance is cruciaal om optimaal werkende apps te realiseren voor eindgebruikers. Een goede teststrategie en zowel handmatig als geautomatiseerd testen zijn belangrijke elementen bij het developen van mobiele apps. QA komt de kwaliteit van apps enorm ten goede.

Voor apps die voldoen aan álle requirements

80 procent van de gebruikers verwijdert een app meteen als die niet voldoet aan de verwachtingen. In combinatie met de grote hoeveelheid apps in de stores, betekent dit dat je als appeigenaar maar één kans krijgt om het goed te doen. QA helpt daarbij. Het zorgt er namelijk voor dat een app voldoet aan álle requirements en daardoor zowel functioneel, gebruiksvriendelijk als veilig is.

De taken van een QA-engineer

De QA-engineer van Pinch is geen veredelde developer. Nee, hij of zij is een dedicated mobiele QA-specialist die op basis van vaste onderzoeksmethodieken en structuren apps test op een breed scala aan facetten. De belangrijkste taken zijn:
De QA-engineer ontwikkelt teststrategieën en -plannen op basis van de requirements en specificaties van de app in kwestie.
Sommige problemen worden niet geïdentificeerd door geautomatiseerd testen. De QA-engineer voert daarom handmatige tests uit. Bijvoorbeeld door te navigeren door de app, de user interface te controleren en verschillende gebruikers scenario’s te simuleren. Daarbij wordt ook gekeken naar zogeheten edge cases: wat gebeurt er bijvoorbeeld met de app als de gebruiker door een tunnel rijdt terwijl de batterij bijna leeg is?
Hoe presteert de app op verschillende platformen (Android, iOS of Flutter) en verschillende apparaten? Door hierop te testen, kan worden gezorgd dat de app altijd compatibel is én consistent presteert.
De app wordt onder verschillende omstandigheden getest op performance. Op basis van deze evaluatie kunnen de prestaties van de app worden geoptimaliseerd.

De QA-engineer valideert verschillende designkwesties, zoals:

  • Zijn de UI-elementen van de app consistent en volgens alle specificaties geïmplementeerd?
  • Is de app gebruiksvriendelijk en intuïtief?
  • Worden UI-elementen correct weergegeven en geschaald op verschillende schermformaten en resoluties?
Pinch wil apps maken die zo toegankelijk mogelijk zijn.Bedrijven worden ook steeds meer verplicht om te voldoen aan de eisen voor ‘accessibility’. De QA-engineer controleert of de app toegankelijk is voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking en geeft indien nodig advies om de toegankelijkheid verder te optimaliseren.
QA-engineers beschikken over verschillende tools en strategieën om de kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van apps te waarborgen. Veelgebruikte tools zijn bijvoorbeeld testautomatiseringstools, Integrated Development Environments, emulators en simulators, netwerktools, bugtrackingtools en tools voor het monitoren van de performance.
Uiteraard delen we de algemene relevante QA-kennis die wordt opgedaan in specifieke projecten, wordt gedeeld met bijvoorbeeld de design- en development teams. Gevolg? Het algehele kwaliteitsniveau wordt hoger. Daarnaast kijkt Pinch hoe QA kan worden ingezet om bedrijfsbreed kwaliteitsnormen en best practices te implementeren.

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!