Wat zijn iOS en Android?

iOS of Android is de softwarematige basis van je smartphone of tablet. Ongeveer 99 procent van alle smartphones wereldwijd draait op deze besturingssystemen. Maar wat zijn iOS en Android nou precies? Wat zijn de verschillen tussen de twee platformen? En wat heeft het om handen om iOS- en Android-apps te maken?

Wat zijn iOS en Android?

Kort gezegd: iOS en Android zijn mobiele besturingssystemen. Oftewel software die tussen de hardware en jou als gebruiker zit en die ervoor zorgt dat je alle functionaliteiten van – en apps op – je smartphone of tablet kunt gebruiken.

iOS: de kenmerken

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple, dat speciaal ontworpen is voor mobiele Apple-apparaten zoals de iPhone, iPad en iPod Touch. Het is een Unix-achtig besturingssysteem dat vooral is geschreven in de programmeertalen C, C++ en Objective-C. Apps worden ontwikkeld op basis van de programmeertaal Swift.

In 2019 heeft Apple iPadOS gelanceerd, een ‘besturingssysteem’ speciaal voor Apples tablet iPad. In feite betreft het eigenlijk een rebranding van iOS om specifieke tabletfunctionaliteiten te benadrukken, zoals multitasking en de mogelijkheid om een fysiek toetsenbord te gebruiken.

Android in een paar specificaties

Android, het mobiele besturingssysteem van Google voor (met name) smartphones en tablets, is ’s werelds meestgebruikte besturingssysteem – dus niet alleen voor mobiele apparaten. In 2021 maakte Google bekend dat er wereldwijd maar liefst meer dan drie miljard Android-apparaten zijn. Android is gebaseerd op Linux en andere open-source software en is geschreven in onder andere de programmeertalen C, Java en C++. Apps worden vooral ontwikkeld in de programmeertaal Kotlin.

Er is ook een speciale versie van Android voor smartwatches en andere draagbare apparaten, genaamd Wear OS (voorheen: Android Wear). Net zoals de reguliere versie van Android wordt dit besturingssysteem door Google ondersteund in de vorm van periodieke updates.

De verschillen tussen iOS en Android

Vooropgesteld: het leeuwendeel van de mensen kiest niet zozeer voor iOS of Android, maar voor het merk telefoon. Koop je een iPhone, dan zit daar sowieso iOS op. Bij alle andere merken is dat Android, al zijn er enkele nichebesturingssystemen voor tech-savvy gebruikers zoals Ubuntu Touch, LineageOS en PureOS.

De belangrijkste verschillen tussen iOS en Android zijn:

1. Aanpassingen van Android
iOS ziet er altijd hetzelfde uit, bij Android leggen fabrikanten een eigen schil over het besturingssysteem heen. Daardoor kan het er op verschillende apparaten behoorlijk anders uitzien en kunnen functionaliteiten op andere plekken zitten. De MIUI-schil van Xiaomi wijkt bijvoorbeeld visueel en op het vlak van functionaliteiten enorm af van standaard Android.

2. Open-source vs. closed-source
Android is echt open-source, dus de broncode is toegankelijk. In het algemeen biedt Android ook een meer open platform. iOS is closed-source, oftewel: de broncode is afgeschermd. Het iOS-platform is ook meer gesloten van aard: zo staat Apple bijvoorbeeld geen virusscanners toe in de App Store (al zijn die ook niet echt nodig) en worden nieuwe apps in de store handmatig gecheckt, terwijl dit bij Android geautomatiseerd gebeurt.

3. Apps installeren buiten de app stores om
Kenmerkend voor de open versus gesloten aanpak is ook de mogelijkheid om apps te installeren buiten de app stores om. Bij Android kan dit vrij makkelijk via een externe app store zoals F-Droid van Amazon of door handmatig een zogeheten APK van een website te downloaden en te installeren. Bij iOS kan het niet, behalve als je je iPhone ‘jailbreakt’. Voor beide besturingssystemen wordt het overigens afgeraden om apps buiten de Apple App Store en Google Play Store om te installeren.

4. Het Apple-ecosysteem
Wat veel mensen als een groot voordeel zien: een iPhone kan naadloos synchroniseren, samenwerken en optimaliseren met andere apparaten, software en diensten binnen het Apple-ecosysteem, zoals je MacBook, je Apple Watch, iCloud en Apple Pay. Apple heeft binnen het hele ecosysteem een sterke focus op privacy. Het nadeel is overigens een soort lock-in: het is niet makkelijk om weer uit het ecosysteem te stappen, bijvoorbeeld omdat je een Android-apparaat koopt. Samsung komt in de buurt van deze aanpak, maar dit is eerder uitzondering dan regel in het Android-domein.

5. Updates
iPhones krijgen bijzonder lang iOS-updates, meestal vijf tot acht jaar. Bij veel Android-telefoons is dit maar zo’n twee jaar.

6. Bloatware
Op Android-telefoons zit vaak bloatware, oftewel apps zoals Netflix, spelletjes of gezondheidstrackers die zijn voorgeïnstalleerd door de fabrikant. Op iPhones is dit niet het geval.

7. Personalisatiemogelijkheden
Vergeleken met iPhones hebben Android-toestellen wat meer mogelijkheden om te personaliseren, zoals het startscherm.

iOS- en Android-apps laten ontwikkelen

Klanten van Pinch laten praktisch altijd apps voor zowel iOS als Android ontwikkelen, aangezien je daarmee meer dan 99 procent van de mobiele markt bestrijkt. Omdat het gaat om twee aparte platformen met apps die worden gemaakt in twee verschillende programmeertalen (Swift en Kotlin), is er per platform een developersteam nodig. Het is overigens niet dubbel zoveel werk om een app voor beide platformen te maken: zaken als conceptontwikkeling en visueel design hoeven (in grote lijnen) maar één keer te worden gedaan. Goed om te weten: het ontwikkelen van Android-apps duurt 30 tot 40 procent langer dan het ontwikkelen van iOS-apps.

Flutter: iOS en Android tegelijk

Met Flutter, een platform dat door Google is ontwikkeld, zijn developers in staat om tegelijkertijd en met één codebase een app voor zowel iOS als Android te ontwikkelen. Daardoor kunnen ze niet alleen sneller en productiever programmeren, ook zijn de ontwikkelings- en onderhoudskosten lager én is de visuele ervaring rijker. Binnen mobile development is Pinch, dat een dedicated Flutter-team heeft, één van de leading Flutter-partijen in Nederland.

iOS- en/of Android-app laten ontwikkelen door Pinch

Pinch is een gerenommeerde mobile development agency uit Amsterdam die al meer dan honderd iOS-, Android– en Flutter-apps heeft ontwikkeld. Niet alleen voor grote merken als Albert Heijn, De Telegraaf en NS, maar ook voor middelgrote bedrijven, start-ups en non-profitorganisaties.

Een app laten maken door Pinch betekent nauw samenwerken met een team van enthousiaste specialisten, waarbij je een vaste projectmanager hebt. Pinch kan je ontzorgen van a tot z en van conceptontwikkeling tot nazorg.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!