Flutter-case: Youbahn

“Het zou onmogelijk zijn geweest om native apps binnen hetzelfde aantal uren te bouwen.”
Thomas Middel, Flutter-developer bij Pinch

De Youbahn-app was voor Pinch de eerste professionele kennismaking met Flutter. Youbahn is een uitzendbureau, maar dan eigentijdser. Simpel gesteld is het een soort Uber voor werk. Werkzoekenden kunnen direct solliciteren en zien hoeveel ze kunnen verdienen. Pinch heeft de mobiele applicatie ontwikkeld die dit alles mogelijk maakt. Thomas Middel, Flutter-developer bij Pinch, vertelt over de ervaringen en lessons learned van dit project.

Hoe kwamen jullie erbij om Flutter te adviseren?

Thomas: “We hadden Flutter al een paar keer aan de tand gevoeld tijdens hackatons en zagen het framework groeien. De laatste try-out die we deden, maakte ons zó enthousiast over het hele plaatje dat we een eerste productie-app overwogen. Eerder hadden we van technologieën als Xamarin en React Native geconcludeerd dat die niet voldeden aan onze kwaliteit, maar bij Flutter kregen we een uitgesproken positief gevoel.”

“Youbahn is een start-up binnen een overkoepelende organisatie. Daarom moest de app met een beperkt budget en snel worden ontwikkeld. De missie: binnen drie maanden zouden er een Android- en iOS-app zijn met functionaliteiten zoals het matchen van werkgevers en werkzoekenden, het registreren van onkosten en het bijhouden van uren. Dat is een uitdaging waar Pinch niet voor uit de weg gaat én die zich perfect leende als eerste Flutter-project. Daarnaast staat Youbahn voor innovatie; een match made in heaven met innovatieplatform bij uitstek Flutter.”

Wat was de grootste Flutter-ontdekking in het Youbahn-project?

“Waar Flutter absoluut in excelleert: het maken van de user interface. Toen we begonnen met de ontwikkeling van de Youbahn-app, werkten we met de oude huisstijl. Daarin werden zwarte en gifgroene kleuren afgewisseld, waarbij het design wat ‘plat’ aanvoelde.”

“Toen de app eenmaal stond en alles was doorgetest, kwam het design van de nieuwe huisstijl. Dat moest geïmplementeerd worden vóór de eerste release. In het nieuwe design gingen paars en oranje gepaard met donkere tinten en hippe gradients. Oftewel: totaal anders dan het design dat er op dat moment stond.”

“Toch wisten we binnen een week – en met slechts één ontwikkelaar – de totale app om te bouwen en in de nieuwe huisstijl te gieten. We waren aangenaam verrast, voor native apps was dit nooit met hetzelfde aantal uren gelukt.”

√ 25 procent besparing op tijd en kosten √ 50 procent besparing op updates √ Binnen 12 manweken gerealiseerd

Welke voordelen heeft het gebruik van Flutter opgeleverd?

“De app voor Youbahn is binnen twaalf manweken gerealiseerd. Wanneer we dezelfde app native hadden gebouwd, dan waren dit zestien manweken geweest. Dat is een besparing van 25 procent. Youbahn is als start-up snel in beweging. Moet de app worden aangepast, dan hoeven de wijzigingen maar één keer te worden doorgevoerd voor beide besturingssystemen: een besparing van 50 procent.”

Heeft dit eerste Flutter-project een vervolg gekregen?

“Nou en of. Met name dankzij de user interface-mogelijkheden, de snelheid waarmee we apps kunnen ontwikkelen en de performance die Flutter biedt, zijn we Flutter binnen Pinch voortaan als serieuze optie gaan meenemen bij nieuwe projecten.”

“Na de Youbahn-app kwam dan ook al snel een volgend project dat zich wat ons betreft prima leende voor Flutter. Inmiddels, een jaar of twee na onze eerste ervaringen, zijn we drie Flutter-apps rijker, hebben we een vierde in de maak, is er een volledig Flutter-team en zijn we een samenwerking aangegaan met één van de grootste food-retailers ter wereld voor een Flutter-app.”

Lees ook onze whitepaper: één ontwikkelplatform voor iOS- en Android-apps [download]

Lees ook ons artikel Is Flutter de toekomst voor apps?

Gerelateerde artikelen