Mijn Leefstijlcoach App

Pinch bijdrage aan Albert Heijns nieuwe Food First-app.

Via een grote campagne heeft Albert Heijn zijn vernieuwde Mijn Leefstijlcoach app in de markt gezet. Pincher Thomas Middel heeft als senior developer een leidende rol gehad in de ontwikkeling van deze app. Bijzonder aan het project: de applicatie is gemaakt met het cross-platform framework Flutter, waar Albert Heijn vol op inzet – en Pinch heilig in gelooft.

Mijn Leefstijlcoach app: een persoonlijke leefstijlcoach

De Mijn Leefstijlcoach app bestond al wat langer, maar is nu een volwaardige leefstijlcoach in app-vorm geworden. De mobiele applicatie inspireert en motiveert gebruikers om onder andere beter te eten, meer te bewegen en lekkerder te slapen. De coaching vindt plaats aan de hand van challenges, motiverende video’s, leuke oefeningen, handige schema’s, slimme tips en heerlijke recepten.

De app is ontwikkeld in samenwerking met gedragswetenschappers en leefstijlexperts en door een team met onder andere Flutter-developer bij Pinch Thomas Middel.

Coaching aan de hand van challenges

De initiële versie van de app, die was gebouwd door een internationale app-agency, was relatief eenvoudig en bevatte alleen content. In april dit jaar startte de grootschalige vernieuwing en werd Pinch, via onze vaste partner NOISE, gevraagd om bij te dragen aan de doorontwikkeling. Binnen het team met mensen van Ahold en de internationale agency had Middel als senior developer de taak het project in goede banen te leiden en de productiviteit te verhogen.

Door de vernieuwing is de app echt een interactieve leefstijlcoach geworden” – Thomas Middel, Flutter Developer

“De belangrijkste feature die we daarvoor hebben toegevoegd, zijn de challenges. Zo’n uitdaging loopt een dag of zeven. Elke dag krijg je content die ermee samenhangt en push-notificaties om je te motiveren.”

Tussentijdse check-ups dankzij geavanceerde chatbot

Het maken van een chatbot-achtig systeem dat de interactiviteit faciliteert was de grootste opgave voor de developers. Middel: “Voor de tussentijdse check-ups moeten gebruikers steeds antwoord geven op vragen, waardoor een soort conversatie ontstaat met een chatbot. Zo worden er mooie vertakkingen gemaakt en personaliseert de app voor de gebruiker.”

Dit systeem is feitelijk in de hele app verweven, alle schermen met vragen zijn gebaseerd op de chatbot. Middel: “Onze grootste uitdaging was dat zo smooth mogelijk te laten verlopen voor gebruikers. Om dat goed neer te kunnen zetten zijn we helemaal op het begin, toen Albert Heijn nog niet direct betrokken was bij de ontwikkeling, begonnen met het bouwen van een simpel appje met chatbotintegratie zodat we konden kijken hoe zo’n wisselwerking werkt.”

Flutter is de boodschap voor Albert Heijn
De Mijn Leefstijlcoach app is ontwikkeld met Flutter, een cross-platform van Google waarmee tegelijkertijd verschillende soorten applicaties – waaronder iOS- en Android-apps – kunnen worden gemaakt. “Albert Heijn is heel enthousiast over Flutter en zet er vol op in. Zo zijn ze er modules mee aan het maken voor bestaande apps. Denk aan zaken als de inlogflow, die voor alle apps gelijk is. Dat hoef je dan maar één keer te maken in Flutter en vervolgens kun je het overal in hangen”, legt Middel uit.

Dankzij Flutter kan snel en productief worden geprogrammeerd met lagere ontwikkelings- en onderhoudskosten tot gevolg. “Daarnaast is de flexibiliteit voor Albert Heijn een groot voordeel: je hoeft je slechts om één project druk te maken, in plaats van dat je twee native projecten hebt die je naast elkaar moet gaan aanpassen”, aldus de Flutter-developer.

Geen flutter-beperkingen, wel een stappentellerintegratie
Bij een cross-platform framework zoals Flutter zijn bepaalde punten wat lastiger voor developers, zoals het aanspreken van camera’s of sensoren. Bijna alle fabrikanten stellen tegenwoordig software development kits (SDK’s) voor Flutter beschikbaar. Als die er niet zijn, moeten developers een bridge schrijven.

“Bij de Mijn Leefstijlcoach app zijn we niet tegen noemenswaardige Flutter-beperkingen aangelopen. Momenteel werken we aan de integratie van stappentellers via bijvoorbeeld smartwatches om de app zo interactief mogelijk te maken. Met zo’n integratie ga je weliswaar een laag dieper, maar ook hier verwacht ik geen problemen. We zien dat Flutter in rap tempo volwassener wordt. Het gat met native ontwikkeling is al vele malen kleiner dan toen Pinch tweeënhalf jaar geleden begon met Flutter.”

Transformatie tot tech-bedrijf

Albert Heijn transformeert uitdrukkelijk van supermarktbedrijf tot, in hun eigen woorden, ‘food- en technologiebedrijf’. De unit AH Technology heeft bijvoorbeeld afdelingen voor data, digitaal en tech en focust op zaken als gepersonaliseerd advies aan klanten en het vereenvoudigen van online shoppen. En AH Tech Labs ontwikkelt ‘next big things’ met een team van business-developers, softwareontwikkelaars en UX-designers.

Gevolg is dat Albert Heijn meerdere apps heeft, waaronder de AH-supermarktapp, AH Compact, Allerhande en een interne app voor medewerkers die het betalen per QR-code bij bezorging mogelijk maakt.

Blijvende samenwerking en mooie takeaway
Naast Middel werkt er momenteel nog een andere app-ontwikkelaar van Pinch voor Albert Heijn. De Flutter-developer verwacht dat de samenwerking tussen Albert Heijn en Pinch van blijvende aard is, al gaat hij zelf binnenkort weer aan apps voor andere bedrijven werken.

Daarbij neemt hij een nieuw waardevol inzicht mee: “Albert Heijn werkt bij de app-ontwikkeling in hoge mate met kwaliteitsbewaking via het toevoegen van tests. Daar heb ik veel van opgestoken. Bij Pinch hebben we het meetbaarder maken van kwaliteit via tests daardoor zelfs tot één van onze voornaamste doelen voor volgend jaar gemaakt.”

Een app laten maken door Pinch
Pinch is een bekende agency voor mobile development die inmiddels meer dan honderd apps heeft ontwikkeld. Wij bouwen zowel Android-, iOS– als Flutter-apps. Een app laten maken door Pinch betekent nauw samenwerken met een team van enthousiaste specialisten, die graag samen met jou streven naar het best mogelijke resultaat. Tijdens de ontwikkeling van de app houdt een vaste projectmanager binnen Pinch de regie over zowel het proces als de communicatie tussen jou als klant en de developers en ontwerpers die dagelijks aan jouw app werken.

Wij beseffen dat het maken van een goede app meer omvat dan alleen het bouwen van de techniek. Pinch ontzorgt je ook op het vlak van conceptontwikkeling, visueel en interactieontwerp én technische ontwikkeling. Van idee via ontwikkeling en lancering tot onderhoud: wij zorgen ervoor dat jouw app een succes wordt en blijft. 

Download de Mijn Leefstijlcoach App app nu!

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!