Het was nog lang onrustig aan de Sloterkade. Drukbezocht AI event bij Pinch

AI is hot, dat weet inmiddels vrijwel iedereen. Bijna dagelijks worden er meldingen gemaakt van baanbrekende ontwikkelingen in nieuwe AI-toepassingen. Toch is AI niet nieuw. Onze eigen CTO, Roeland Weve, studeerde bijvoorbeeld al in 2007 af op het gebied van Kunstmatige Intelligentie. Een van de redenen waarom we samen met Appsterdam een meetup organiseerden rond dit onderwerp. Afgelopen donderdag verwelkomden we meer dan 60 geïnteresseerden op het Pinch HQ.

De opwinding over AI zorgde voor veel energie onder de gasten, die een diverse groep vormden in termen van leeftijd en beroep (van ervaren ondernemers tot marketingstudenten). Voordat het officiële programma begon, werden er al druk contacten gelegd en ervaringen uitgewisseld. “Hoe gebruiken jullie Midjourney?” Vooral de studenten konden zich bijna niet meer voorstellen hoe het zou zijn zonder AI.

Theo Palios, een ervaren software engineer en AI-specialist, trapte de avond af en gaf een goed inzicht in de wereldwijde ontwikkeling van de technologie en hoe de huidige AI-toepassingen verschillen van eerdere generaties. AI-transformers, mensen! Het werd bijna angstaanjagend toen hij de resultaten liet zien van een Japans onderzoek, waarbij de onderzoekers mensen naar afbeeldingen lieten kijken terwijl hun hersenen werden gescand. Door het AI-model Stable Diffusion te voeden met deze data, leerde het model op basis van hersenscans te bepalen naar welke afbeelding er werd gekeken of waar aan werd gedacht. Het visualiseren van dromen lijkt dichtbij. Poeh. Theo was verder sceptisch over techgiganten zoals Elon Musk en Steve Wozniak, die onlangs pleitten voor een pauze in de razendsnelle ontwikkeling van AI; “Dat is gewoon ingegeven door hun eigen commerciële belangen!” Hij was ook geen groot voorstander van al te veel regelgeving rondom AI, maar daar was niet iedereen het mee eens. De gevaren van verregaande politieke en sociale beïnvloeding lijken reëel. Maar over één ding was iedereen het eens: “Het zal nog een behoorlijke klus zijn om de regelgeving goed vorm te geven.”

Na een pauze, waarin we onze honger stilden met een Indonesisch buffet, vertelde onze eigen CTO, Roeland, over zijn ervaringen als early adopter van verschillende visuele AI-toepassingen. Hij liet talloze fantasierobots zien die hij met behulp van Dall-E had gemaakt sinds juli 2022. Heel tof om aan de output te zien hoe snel de ontwikkeling van AI is gegaan. Vooral de foto-realistische output van Midjourney maakte indruk. Hij sloot af met een aantal video-animaties die hij had gecreëerd met Stable Diffusion robots_rule project, waarbij hij de echte wereld langzaam veranderde in een 3D-animatiewereld. Wow. De zaal was enthousiast en er werden massaal foto’s gemaakt van de vele prompts (de opdrachten die Roeland gaf en die leidden tot de afbeeldingen en animaties). Volgende halte, volgens Roeland: 3D AI-modellen. Hij houdt ons op de hoogte 😉

Vervolgens dompelde Pincher Alexander (Edward) Caskey het publiek onder in zijn kennis en ervaringen met ChatGPT, in rap Noord-Iers accent. Hoe werkt het ChatGPT-model eigenlijk? En kan het echt tekst lezen? Antwoord: nee, uiteindelijk zijn het allemaal getallen. Hij liet ook een aantal misschien wel betere en goedkopere alternatieven zien; Ada of Alpaca, anyone? De half gelukte demo (part of the show) waar Alex een Flutter-app met een zelfgemaakte API vulde met inhoud (in JSON-format) met behulp van ChatGPT, liet onder andere zien dat het huidige model (3.5 turbo) (en ongetwijfeld ook andere modellen) nog behoorlijk bevooroordeeld (bias-ed) zijn. Overigens is dit iets waar OpenAI zich ook zelf bewust van is. In tegenstelling tot Theo bleek Alex wel voorstander van regelgeving. Iets waar de deelnemers ook tijdens de afsluitende borrel nog lang over van gedachten wisselden

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!