Corona, flinke inflatie, de Oekraïne-oorlog, torenhoge energieprijzen, klimaatverandering, een dreigende burn-outgolf: het zijn uitdagende tijden. Gelukkig zijn er apps! Heel veel goede apps. We zetten de beste apps in de categorieën financiën, energiebesparing, gezond eten, sport & mindfulness, reizen én onderuit-op-de-bank voor je op een rijtje. Zodat 2023 voor jou een ongekend voordelig, gezond, gelukkig en ontspannen jaar wordt.
Je financiën op orde
Een recessie, een inflatiecijfer van zo’n 10 procent in 2022, energieprijzen die eerder goudprijzen lijken, stijgende rentes voor leningen: de economie roert behoorlijk zijn staart. De volgende apps helpen je om te besparen of zelfs extra te verdienen.
Dyme: fiks je financiële gaten
Dyme begon met een blunder: de oprichter vergat zijn sportschool abonnement op te zeggen. Het leidde tot deze app, waarmee je al je bankrekeningen bij elkaar hebt op één plek en al je abonnementen en vaste lasten in één overzicht ziet. De app helpt je onder andere met budgetteren, begroten en het opzeggen van ‘zombieabonnementen’ via één tik.
Too Good To Go: bespaar, ook op het milieu
Too Good To Go is bijna ‘too good to be true’. Voor een paar euro bestel je namelijk een verrassingspakket, dat bestaat uit overgebleven eten van een nabijgelegen bedrijf zoals een supermarkt, bakkerij, restaurant of hotel. Zo wordt lekker eten opgegeten en niet weggegooid. Dankzij TGTG zijn er al 17,5 miljoen verrassingspakketten gered van de vuilnisbak.
Peerby: gereedschap delen als bespaartool
Met Peerby kun je spullen lenen van en uitlenen aan mensen die bij je in de buurt wonen. Van elektrische bakfietsen, boormachines en keukentrapjes tot Sarah-opblaaspoppen, chocoladefonteinen, scootmobiels en tuinkabouters. Meestal kost het lenen tussen de 0 en 20 euro per dag, oftewel: bijna altijd goedkoper dan Bo-rent. Het nadeel: je moet wel een betaald abonnement hebben. Heb jij zelf nuttige spullen liggen? Verdien door te verhuren!
Energie besparen
De afgelopen anderhalf jaar is de gasprijs zo ongeveer vertienvoudigd, waardoor ook de stroomprijzen exorbitant zijn gestegen. Alle reden om energie te besparen dus, met de volgende apps!
Apps energiebedrijven: bespaar dankzij slimme inzichten
De grotere en betere energiemaatschappijen, zoals Greenchoice en ENGIE, hebben apps gelanceerd die je – al dan niet op basis van slimme meters – inzicht in je verbruik verschaffen én voorzien van handige tips om gas en stroom te besparen.
tadoº: warme aanbeveling voor slimme verwarming
Tada: met tadoº hoef je niet langer de temperatuur in te stellen voor je huis, maar kun je het voor iedere kamer afzonderlijk regelen. Waar je niet bent, hoef je dus ook niet te verwarmen. Hiervoor kun je een schema maken, maar je kunt ook geolocaties gebruiken om de verwarming automatisch aan en uit te zetten op basis van je locatie. Let op: voor tadoº heb je wel slimme radiatorknoppen nodig.
Charge Assist: sneller inzicht in vrije (en goedkopere!) laadpalen
Gebruik je de door Pinch gebouwde app Charge Assist, dan kun je snel een goedkope(re) laadpaal vinden. Daarbij kun je filteren op prijs en stroomtype en kiezen voor veel verschillende betalingsmethoden. Door de QR-code op de laadpaal te scannen, begin je razendsnel met laden. Notificaties laten je weten wanneer een laadpaal beschikbaar is. Handig: dankzij slimme algoritmes weet Charge Assist wanneer je haast hebt, waarna je prioriteit krijgt.
Voeding en gezondheid
Gezond eten is één van de hoekstenen van een gezond lijf – en dus om je goed te voelen.
FitChef: maaltijden in balans met je caloriebehoefte
Met FitChef ontvang je elke week een nieuw menu met simpele recepten op basis van je macro en caloriebehoefte. En daar zit ook meteen een wekelijkse boodschappenlijst bij. Van ontbijt tot diner en van eiwitrijk tot koolhydraatarm: FitChef heeft voor ieder moment het perfecte recept, die bovendien afgestemd zijn op onder andere hoeveel je sport, je eetdoel (bijvoorbeeld afvallen) en je dieetwensen.
Mijn Eetmeter: gezond lijf via Schijf van Vijf
Wil je weten of dat je voldoende vitamines, mineralen en energie consumeert? Vul dan het eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum in, wat een advies op maat oplevert. Mijn Eetmeter bevat ruim 100.000 producten, voor producten buiten de Schijf van Vijf krijg je gezondere alternatieven voorgeschoteld.
AH Mijn Leefstijlcoach: word uitgedaagd tot gezonder leven
Mijn Leefstijlcoach, een app van Albert Heijn en VGZ, bevat meer dan 70 veranderprogramma’s (‘challenges’) voor beter eten, slapen, bewegen en ontspannen. Een coach helpt jou via video’s, oefeningen en recepten om de challenge in kwestie succesvol af te ronden. Leuk om te melden: Pinch heeft een bijdrage aan deze Flutter-app geleverd.
Sport & mindfulness
Naast gezond eten zijn sporten en mindfulness-oefeningen andere belangrijke pijlers om lekker(der) in je vel te zitten.
Strava: is en blijft dé sportapp
Strava mag met 100 miljoen gebruikers in 195 landen natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Met de app kun je sportactiviteiten opnemen en ontdekken, maar het is ook een sociaal netwerk waarmee je activiteiten deelt en clubs vormt. De app bevat 30 activiteitstypen, waarvan wielrennen en hardlopen het bekendst zijn. Strava bevat talloze leuke en handige features, zoals real-time je locatie delen voor noodgevallen en segmenten voor populaire routes waar je records voor kunt halen.
Nike Training Club: laat workouts werken
Nike Training Club is de go to-app voor workouts en wellness. Van HIT, cardio en total body fitness tot yoga en mindfulness: gerenommeerde trainers, atleten en welness-experts verzorgen trainingen in allerlei soorten en maten. Voor extra motivatie kun je doelen instellen en onderdeel worden van de Nike-community.
Headspace: rust en ruimte in je hoofd
Headspace is opgezet door Andy Puddicombe, een voormalige boeddhistische monnik die meditatie toegankelijker wilde maken. De app bevat een gigantisch aantal meditatie- en mindfulness-oefeningen voor onder meer minder stress, meer geluk en betere nachtrust. Zo zijn er oefeningen voor werkstress, kwesties rondom het ouderschap en wakker worden middenin de nacht. De app is een uitblinker op het vlak van gebruiksvriendelijkheid.
Reizen
Door corona hebben we allemaal niet of nauwelijks kunnen reizen. Met de volgende apps wordt je volgende reis nóg leuker.
Tripsy: de ideale reisbuddy
Tripsy is je ideale reisbuddy: het is een reisplanner waarmee je gemakkelijk je reisschema deelt, notificaties over vluchten ontvangt en suggesties voor reisschema’s opvraagt.
GoHere: de beste tips komen van vrienden
Toeristenboekjes en stedenapps zijn er al genoeg. Met GoHere – een app uit de eigen stal van Pinch – krijg je de meest waardevolle reistips, namelijk van je vrienden. Zo vermijd je commerciële suggesties en kun je de leukste plekken op het spoor komen én delen.
Polarsteps: deel je reisbelevingen met de wereld
Met Polarsteps kun je op simpele wijze reizen en reisbelevingen delen en reistips opdoen. Ook leuk: het dagboek van je reis kun je transformeren tot fotoboek.
Travel Diaries: een dagboek is de beste herinnering
Dankzij de door Pinch ontwikkelde app Travel Diaries maak je een dagboek van je reis via web en mobiele app. De online editor is zo ontworpen dat het lijkt alsof je in een echt boek werkt. Je kunt onder andere foto’s, kaarten en verhalen toevoegen en het dagboek zowel delen als afdrukken.
Onderuit op de bank
Laagdrempelig en kwalitatief kijkplezier op de bank helpt om de boog te laten ontspannen. Doe je voordeel met de volgende tips voor kwalitatieve streaming apps.
Picl: filmtheaterfilms bij jou thuis
Picl maakt het mogelijk om films van het filmtheater gewoon thuis te kijken, waarbij je kunt betalen aan een filmtheater naar keuze.
Cinetree: stream gecureerde content
Cinetree is een streamingdienst voor gecureerde content. Wekelijks selecteert de app samen met makers, liefhebbers en experts nieuwe, steengoede titels. Iedere film wordt persoonlijk ingeleid en van context voorzien.
Pathé Thuis: de bioscoop bij jou thuis
Wel zin in een (mainstream) film, maar niet in de gelegenheid om naar de bios te gaan? Met Pathé Thuis kijk je de films op je eigen apparaat. Een abonnement is niet nodig, je betaalt per film.