Bij Pinch staan (naast de klanten) onze medewerkers centraal, daarom zetten we twee Pinchers in de spotlights. Na eerder voor een Nederlandse mobile development agency en een Britse fintech-app te hebben gewerkt, viel Jose Manuel Robles Hijano – die in ons kantoor te Málaga werkt – als een blok voor de cultuur, sfeer en organisatiestructuur van Pinch. “Bij Pinch kan iedereen zijn stem laten horen en heerst er een cultuur waarin samenwerken en feedback geven centraal staan. Dit helpt mij om de best mogelijke Android-developer te worden.”
Huwelijk(sreis) om door een ringetje te halen
Als we Hijano spreken, is hij nog een beetje aan het bijkomen van een paar hectische weken. Hij is namelijk net terug van zijn huwelijksreis: safari in Tanzania en daarna het betere relaxwerk op het strand. “Mijn huwelijksreis én mijn huwelijk waren fantastisch, het was net een droom. Vlak voor mijn bruiloft had ik drie vrijgezellenfeesten, waaronder één met Pinch-collega’s. Al met al heb ik dus een behoorlijk intensieve periode achter de rug, haha.”
Hijano werkt sinds mei ’22 voor Pinch. “Twee weken nadat ik in dienst ging ben ik in Amsterdam geweest voor het elfjarige jubileum van Pinch. Het management had toen voor iedereen een diner met een borrel geregeld. Dat was meteen een mooie gelegenheid om iedereen in real-life te ontmoeten. Sindsdien heb ik aan een paar toffe projecten gewerkt. Het grootste deel van de tijd heb ik aan de podcastapp NRC Audio besteed. Daarnaast heb ik aan de NRC Nieuws-app en recent aan wat functionaliteiten voor andere apps gewerkt.”
Mooiste vak ter wereld
Volgens de Spaanse Android-developer heeft hij het mooiste vak ter wereld. “Je maakt dingen die mensen, waaronder al je vrienden en familieleden, kunnen gebruiken op hun telefoon. En dat is een ongelooflijk krachtig apparaat. In feite is het een soort supercomputer die je in je hand hebt en de hele dag door gebruikt. Door slim gebruik te maken van verschillende toepassingen, kun je als appmaker ongelooflijk mooie dingen realiseren. En een grote impact maken op het dagelijkse leven van gigantisch veel mensen.”
Voorliefde voor Nederlandse agencies
Na zijn opleiding informatica aan de universiteit van Málaga werkte Hijano vier jaar als Android-developer bij MOBGEN, een Nederlandse mobile development agency met een kantoor in Málaga. “Daar heb ik een mooie tijd gehad, totdat het werd overgenomen door Accenture. Ik heb voornamelijk gewerkt aan de app van de grootste bank van Thailand. Dat was een toffe uitdaging, aangezien de app in het Thais was en vooral in Thailand werd gebruikt. Daarnaast heb ik bij MOBGEN meegeholpen met het ontwikkelen van apps voor KPN en Knab.”
Toen MOBGEN Accenture Interactive werd, verdampte voor Hijano een groot deel van het werkplezier. Hij stapte over naar Sync, een Engelse app voor het synchroniseren van bankaccounts. Waarom koos hij vervolgens voor Pinch? “Van een ex-collega hoorde ik dat een Nederlands bedrijf genaamd Pinch, dat vergelijkbaar was met pre-Accenture MOBGEN, een kantoor zou gaan openen in Málaga. Op datzelfde moment werd ik benaderd door de recruiter van Pinch. Ik was natuurlijk meteen benieuwd. Toen zij vertelde over de bedrijfscultuur, deed me dat sterk denken aan MOBGEN in de good old days. Op dat moment wist ik dat ik voor Pinch moest kiezen.”
Cultuur van samenwerken en platte organisatie
De Android-developer heeft bepaald geen spijt van zijn keuze. “Bij Pinch werken er enorm getalenteerde mensen, de organisatie is heel professioneel, de sfeer is geweldig en er is veel flexibiliteit met betrekking tot bijvoorbeeld waar en wanneer je wilt werken. Bovendien is het leuk om onderdeel te zijn van een nieuw kantoor. Stilaan is het Málaga-kantoor, dat afgelopen mei zijn deuren opende, steeds completer. Maar toen ik hier kwam voor mijn sollicitatiegesprek, was er nog niks. Er stond één tafel. Het is leuk om zo nauw betrokken te zijn bij de ontwikkeling en te zien wat er allemaal wordt bereikt.”
Wat Hijano het meest aanspreekt, zijn de cultuur en sfeer binnen Pinch. “Ik zie mezelf als een proactieve persoon met een kritische houding. Dat matcht goed met de platte organisatiestructuur van Pinch. Je kunt altijd op een prettige manier feedback geven op andermans werk, een kritische noot kraken over de gang van zaken en kwesties bespreken met het management. Wat betreft de app zelf heeft de klant natuurlijk altijd het laatste woord, maar binnen Pinch geven we wel altijd onze mening over hoe we de app in kwestie kunnen verbeteren. Omdat we elkaar continu actief feedback geven op de code die we hebben geschreven, word ik iedere dag een betere developer. Dat vind ik namelijk het belangrijkste in mijn carrière: groeien in wat ik doe. Gelukkig is alles binnen Pinch gericht op verbetering en vooruitgang.”
Mensen begeleiden en in nieuwe technologieën duiken
Wat wil Hijano nog bereiken binnen Pinch? “Mijn belangrijkste doel is om altijd nieuwe dingen te blijven leren die ik kan toepassen in mijn werk. Daarnaast begeleid ik graag mensen, vooral juniors. Niet alleen omdat ik zelf in hun schoenen heb gestaan, maar ook omdat dit mijn development-skills verder aanscherpt. Naast juniors neem ik trouwens ook graag Pinchers uit Nederland die hier op bezoek zijn op sleeptouw.”
De developer vindt het belangrijk om altijd up-to-date te blijven wat betreft nieuwe technologieën. In zijn vrije tijd leest hij bijvoorbeeld vakgerelateerde blogposts en neemt hij deelt aan conferenties voor developers. “Gelukkig is er binnen Pinch ook veel tijd om op de hoogte te blijven van – en te experimenteren met – nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld tijdens de hackathons, waarin we veel kennis met elkaar delen. Ik heb nu aan twee Pinch-hackathons meegedaan, beide keren ben ik aan de slag gegaan met Kotlin Multiplatform. Dat heeft me enorm geholpen.”
Bijzonder krachtige combinatie
Met dit framework kunnen developers code schrijven en op een native manier delen tussen iOS en Android. De Android-developer ziet Kotlin Multiplatform als hét next big thing binnen mobile development. “De gehele logica binnen de app, en dus veruit de meeste code, kun je delen tussen de Android- en iOS-app. Qua voordelen lijkt het op Flutter. Met Kotlin Multiplatform kun je echter op een dieper niveau ontwikkelen, aangezien je ook iOS- en Android-specifieke code voor de sensoren en camera’s op een native manier kunt schrijven.”
Aan de UI-kant is er een soortgelijke ontwikkeling gaande, legt Hijano uit. “Met Compose Multiplatform schrijf je de UI voor zowel iOS en Android op een ‘declarative’ manier, wat als grootste voordeel heeft dat je minder code nodig hebt. De combinatie van deze twee ontwikkelplatformen is bijzonder krachtig. Je kunt immers, net zoals bij Flutter, veel sneller apps voor beide platforms ontwikkelen. Maar dan zonder de beperkingen waar je bij Flutter tegenaan loopt, die vooral liggen op het vlak van het aanspreken van hardwarematige zaken zoals de sensoren en camera’s. Dit zijn veelbelovende nieuwe technologieën, waarvan ik denk dat het dé nieuwe revolutie aan het worden is binnen mobile development. Heel tof dat we vanuit Pinch alle ruimte krijgen om hier in te duiken en mee te experimenteren.”