Ben je benieuwd hoe je succesvol kunt zijn in de wereld van apps? Learn from the best! In deze blogpost een drietal succesverhalen van apps uit onze dagelijkse praktijk. Wat maakt deze apps succesvol? Hoe ga je te werk en waar moet je op letten? Laat je inspireren door Qmusic, De Telegraaf & de Plastic Soup Foundation.
Qmusic
Qmusic is het grootste radiostation in Nederland, met een marktaandeel van 20,6% (20-49 YTD) en gemiddeld 3,5 miljoen luisteraars per week. De app van Qmusic speelt een belangrijke rol in de digitale strategie. De digitale app strategie was gericht op het vergroten van het aantal ingelogde gebruikers om hun publiek beter te begrijpen en te converteren. Daarnaast wilde het radiostation gebruikers stimuleren om naar andere Q-kanalen te luisteren, zoals Q-summer, het beroemde ‘Foute Uur’, Q non stop, One World Radio en meer digitale kanalen.
Hoe hebben we dit mogelijk gemaakt? Naast het stellen van duidelijke doelen was het vooral belangrijk om de eindgebruiker centraal te stellen bij de optimalisatie van de app. Om dit te kunnen doen, hebben we samen met het Qmusic-team een twee weken durende Discovery-sprint gehouden. In deze sprint hebben we onderzoek gedaan op basis van de strategie en doelen van Qmusic, inclusief verbeterpunten ten opzichte van de bestaande app, de gebruikers ‘journeys’, analyse van concurrerende apps, onderzoek naar de meest geschikte technologieën, duidelijke KPI-doelstellingen en een plan voor kwaliteitsborging (QA).
Binnen deze initiële sprint hebben we ook een eerste prototype gemaakt en uitgebreid UI/UX-onderzoek uitgevoerd. In het UI/UX-onderzoek hebben we groepen van 5-6 luisteraars verschillende prototypes van de app laten testen. Dit onderzoek stond onder leiding van onze UX-lead en we maakten gebruik van Mr. Tappy, een camera die ‘tik gedrag’ op het mobiele scherm registreert. Qmusic was aanwezig in ons kantoor tijdens deze sessies, waar we beiden het gedrag van de panelleden hebben geobserveerd.
De app werd gelanceerd in september 2022 en de resultaten van de volledig vernieuwde Qmusic-app zijn indrukwekkend: het aantal ingelogde gebruikers is verdrievoudigd, met nu meer dan 50% van de luisteraars! Daarnaast luisteren app-fans steeds meer naar verschillende radiostations dankzij de eenvoudige navigatie en gebruikersinterface voor het selecteren van radiokanalen.
Door de gebruiker centraal te stellen in je app-strategie, hen een leuke en gebruiksvriendelijke oplossing te bieden, dit te testen en zeer duidelijk te zijn over je KPI’s, hebben we de juiste mix gevonden voor app-succes.
De Telegraaf: een naadloze nieuws ervaring
De Telegraaf is een van de grootste nieuwsmediamerken in Nederland met miljoenen gebruikers voor iOS en Android, elke maand. Ze hebben een enorme digitale aanwezigheid en we werken al meer dan 12 jaar graag met hen samen. De app is goed voor meer dan 60% van het digitale bereik van De Telegraaf en is een belangrijk kanaal om lezers om te zetten in betalende, premium klanten. Het nieuws van De Telegraaf is altijd en overal bereikbaar op je mobile device.
Maar wat maakt deze app nu zo’n succes? Er zijn er een paar belangrijke elementen die in het algemeen als belangrijk worden beschouwd voor nieuwsapps:
- Scanbaarheid
Een onderwerp dat nauw verbonden is met gebruikerservaring. Verschillende gebruikers studies hebben aangetoond dat voor Telegraaf-lezers de snelheid waarmee ze een overzicht konden krijgen van het belangrijkste nieuws cruciaal was. Hoe sneller, hoe beter. Dit vereist inspanning van zowel het redactieteam (rekening houdend met de inhoud en lengte van koppen) als de ontwerpers en ontwikkelaars van de interface, in ons geval de app. Aan dit onderdeel hebben de ontwerpers veel aandacht besteed en tests uitgevoerd met verschillende lettertypen, zowel qua grootte als lijndikte. Deze variabelen beïnvloeden hoe snel iemand informatie kan opnemen. Het vereiste ook inspanning van de ontwikkelaars: voor efficiënt scannen van het nieuws moet de app een zeer goede performance hebben, wat betekent dat het nieuws binnen milliseconden beschikbaar moet zijn. Dit betreft de content die zichtbaar is tijdens het scrollen. We hebben nauw samengewerkt met de backend-ontwikkelaars van De Telegraaf om een optimale oplossing te vinden, inclusief het implementeren van slimme caching. We verkennen voortdurend mogelijkheden voor verdere optimalisatie.
- Prestaties
Naast het verbeteren van de scanbaarheid zijn goede en snelle prestaties cruciaal in de hele app. Gebruikers willen geen haperingen of vertragingen, ongeacht hun interacties met de app. Of het nu gaat om het openen van artikelen, het afspelen van audio en video of het navigeren naar verschillende secties, alles moet snel worden uitgevoerd. Opnieuw maken milliseconden het verschil en kunnen ze voorkomen dat gebruikers de app verlaten. Er is een directe correlatie tussen prestaties en gebruikersbetrokkenheid. Daarom is het verbeteren van de appsnelheid een terugkerend onderwerp in onze development sprints
- Intuïtiviteit
Onderdeel van een naadloze gebruikerservaring is de intuïtieve bruikbaarheid van de app. Gebruikers moeten moeiteloos door de app kunnen navigeren, zonder al te veel na te hoeven denken. Dit vereist een hoge kwaliteit van het schrijven van teksten, inclusief duidelijke labels voor knoppen, evenals het gebruik van ondubbelzinnige pictogrammen. Over het algemeen geldt: eenvoud is essentieel. De Telegraaf-app dient als goed voorbeeld op dit gebied. Er zijn geen onnodige of verborgen knoppen of menu’s. Het heeft een duidelijke navigatiestructuur, waarbij de belangrijkste functionaliteiten toegankelijk zijn via het menu onderaan het scherm. Om dit te bereiken, is het essentieel om alle ontwerpideeën te valideren bij gebruikers, zodat er geen blinde vlekken zijn en er later geen onnodig tijdverlies is in het design- en development proces.
- Inhoud
Hoe goed de app ook is, de inhoud bepaalt het succes van een nieuwsapp. Naast het creëren van boeiende inhoud, moet het redactieteam zorgvuldig overwegen hoe deze inhoud wordt gepresenteerd in de app en op de website. Wat is het belangrijkste artikel op dit moment? Hoe vaak moet het worden vernieuwd? Hoe trekken we de aandacht van de lezer en houden we deze vast? Bij De Telegraaf betekent dit dat er een gevarieerde tijdlijn is met een mix van artikelen over verschillende onderwerpen. Het omvat ook puzzels, video’s en podcasts. Het is een gevarieerde showcase die gedurende de dag verandert, waar elke gebruiker iets interessants kan vinden en vervolgens specifieke onderwerpen kan verkennen. Personalisatie speelt ook een rol en is een voortdurend aandachtspunt voor continue verbetering. Op dit moment kunnen pushmeldingen worden gepersonaliseerd op basis van individuele voorkeuren en er wordt geëxperimenteerd met “blokken” die gepersonaliseerde artikelen bevatten op basis van historisch gebruikersgedrag.
Door voortdurend te focussen op deze pijlers is De Telegraaf al jarenlang een van de beste nieuwsapps in Nederland. We blijven ons inzetten om deze positie te behouden en de app nog beter te maken om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen.
Plastic Soup Foundation: Stijd tegen milieu uitdagingen
Plastic Soup begon met één grote missie: het zo snel mogelijk stoppen van de tsunami van microplastics. De stichting heeft als doel een aanzienlijke impact te hebben op het verminderen van plasticvervuiling, het beschermen van het zeeleven en het bevorderen van een schonere en gezondere leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties. Cosmetica is een belangrijke bron van plasticvervuiling.
Stap één was het verkrijgen van meer inzicht in het percentage cosmetica dat daadwerkelijk microplastics bevat. Het zou interessant zijn om realtime gegevens te hebben en deze over de jaren heen te kunnen vergelijken. Dus waarom zouden we de gebruikers niet in staat stellen om een actieve rol te spelen, gegevens te verzamelen en een bijdrage te leveren aan het onderzoek?
De oplossing was het creëren van een mobiele app waarmee gebruikers cosmetische producten kunnen scannen om te controleren op microplastics. Samen met de Plastic Soup Foundation hebben we deze app ontwikkeld en gelanceerd. Het omvat een enorme database van cosmetische producten en de app maakt gebruik van machine learning om te bepalen of een product microplastics bevat of niet. Gebruikers kunnen een product scannen, de resultaten bekijken en zelfs hun eigen producten toevoegen aan de database. Door gebruikers te betrekken bij het verzamelen van gegevens, is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem en de bewustwording te vergroten.
De app heeft veel aandacht getrokken en is al tienduizenden keren gebruikt. Het heeft de strijd tegen plasticvervuiling een stap verder gebracht door mensen actief te betrekken bij het verzamelen van gegevens en bewustwording te creëren. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe apps kunnen worden gebruikt als hulpmiddel om milieuproblemen aan te pakken en positieve veranderingen te bewerkstelligen.
Deze succesverhalen tonen aan hoe apps de kracht hebben om bedrijven en organisaties te transformeren. Of het nu gaat om het vergroten van het bereik en de betrokkenheid, het bieden van een perfecte gebruikerservaring of het oplossen van milieu-uitdagingen, apps spelen een belangrijke rol in onze digitale samenleving. Door te focussen op de behoeften en ervaringen van de gebruikers en voortdurend te streven naar verbetering, kunnen apps een positieve impact hebben op zowel bedrijven als de samenleving als geheel.