Pinch opent vestiging in Málaga: meer flexibiliteit, zelfde kwaliteit

Final Matador

Pinch blijft snel groeien, maar de Nederlandse arbeidsmarkt zit die groei meer en meer in de weg. Daarom opent Pinch nu een vestiging in Málaga. Klanten gaan niet doorhebben dat ze werken met developers in Spanje. Het enige dat ze merken: (nog) meer flexibiliteit dankzij de toegenomen capaciteit.

Recruitment steeds meer een bottleneck

De reden om een vestiging in Málaga te openen is simpel: het nijpende tekort aan app-developers in Nederland. Waar de zorg met z’n enorme personeelstekort volgens het CBS 32 vacatures per 1.000 banen telt, gaat de ICT hier met een verhouding van 77 op 1.000 dubbel en dwars overheen.

Dat heeft een behoorlijke impact op Pinch gehad de afgelopen jaren, vertelt managing director Tim Klein Haneveld: “Het is altijd al lastig geweest om goede app-developers te vinden. Helemaal omdat wij de lat hoog leggen en negen van de tien kandidaten die solliciteren afwijzen. Door corona werd het nóg moeilijker om goede mensen te vinden. Het recruitmentproces werd steeds ingewikkelder en de kosten rezen de pan uit, waardoor we zijn gaan nadenken over alternatieven.”

Helemaal Pinch, maar dan in Spanje

Mede door ervaringen met near-sourcing en outsourcing in (vooral) Oost-Europa wilde Pinch z’n developers altijd in Amsterdam hebben. Menno Biesiot, oprichter van Pinch: “Onze filosofie was altijd: wij maken kwaliteits-apps met de beste mensen bij elkaar en vooral ook náást elkaar. Maar toen kwam corona en ging iedereen vanuit huis werken. Dat ging heel goed. En wat niet goed ging, hebben we razendsnel geleerd. Het argument om naast elkaar te zitten bleek dus toe aan voortschrijdend inzicht.”

Outsourcing was voor Pinch geen optie, aldus Klein Haneveld: “We willen echt een kantoor met eigen mensen. De cultuur en werkwijze van Pinch gaan we naar Málaga brengen zodat daar eenheid in is. Alles waar Pinch voor staat in Nederland willen we ook uitstralen in Spanje. De voertaal bij projecten is altijd Engels en we hebben nu ook al veel nationaliteiten in dienst, dus klanten gaan het – los van wat Engels met Spaanse tongval – niet eens merken dat ze een developer in Málaga spreken.”
De developers in Málaga worden geen eilandje maar vormen echt één team met Amsterdam, benadrukt oprichter en CTO van Pinch Roeland Weve: “Het is dus niet zo dat we bepaalde apps in Málaga laten maken. Nee, als scrum-team maken we apps, waarbij developers in Nederland en Spanje als het ware zij aan zij samenwerken.”

Groot voordeel voor klanten: flexibiliteit

Het Nederlandse personeelstekort hindert de snelle groei van Pinch. Door een vestiging in Málaga te openen, kan de mobile development agency in relatief korte tijd flink opschalen. Er zijn nu twee mensen aangenomen in Spanje, eind 2022 moeten dat er twaalf zijn: vier iOS-, vier Android- en vier Flutter-developers in een evenwichtige mix van senior, medior en junior.

Biesiot: “Het junior-deel gaat nu al heel goed dankzij onze contacten met de universiteit, die ons waarschijnlijk gaat erkennen als stageplek. Zodra we vijf mensen in dienst hebben, willen we een kantoor openen. We hebben al een fantastische ruimte op het oog.”

Omdat de bedrijfscultuur en de kwaliteit behouden blijven, zullen klanten dus niet doorhebben dat ze werken met Spaanse developers. Het enige dat ze merken, zo stelt Klein Haneveld, is meer flexibiliteit vanuit Pinch. “Bij ons type klanten moeten apps vaak snel af zijn. Nu we meer capaciteit krijgen, vergroten we ook onze flexibiliteit. En dat is een groot voordeel voor klanten.”

Minder gespannen arbeidsmarkt

Hoe kan het dat Pinch in Spanje makkelijker getalenteerde developers aan zich kan binden? “Steden als Berlijn en Amsterdam hebben een hoge dichtheid van tech-bedrijven, waardoor er een enorme developers-schaarste is. In Málaga is het nog niet ontploft, daar zitten minder bedrijven die aan deze mensen trekken”, aldus Klein Haneveld.

Zowel Málaga als het nabijgelegen Granada en Sevilla hebben goede universiteiten met informaticaopleidingen, waardoor er voldoende jonge talenten in de regio zijn. Pinch ontdekte een Flutter-groepje op de universiteit van Málaga en stuitte al snel op een groepje enthousiaste jongens, waar de eerste twee medewerkers uit zijn voortgekomen. De conclusie is duidelijk: de regio heeft een hoop potentie.

Een groot voordeel van Spanje ten opzichte van Oost-Europese landen, waar softwarebedrijven ook vaak aankloppen: op cultureel vlak is het veel meer verwant aan Nederland. Developers zullen bijvoorbeeld meer feeling hebben bij de klanten waar ze voor én de bedrijfscultuur waarin ze werken.

Mooi aanbod voor developers

Pinch kan de ontwikkelaars in Zuid-Spanje een mooi aanbod doen. Biesiot: “We betalen ongeveer hetzelfde als in Nederland, maar het leven is daar een stuk goedkoper. Daarnaast waarderen developers onze open Nederlandse bedrijfscultuur. Bij ons wijzen we niet met het vingertje, iedereen mag meedenken. In Spanje is het juist veel hiërarchischer.”

Pinch kan dus een hoop bieden aan developers in Málaga, tegelijkertijd krijgt het veel moois terug van de stad. “Onze voorwaarde was ook dat het leuk moet zijn voor onze developers om er naartoe te gaan. Málaga is een topstad met lekker weer. We gaan dus ook niet op een bedrijventerrein zitten, maar betrekken een kantoor in het centrum met tapasbarretjes om de hoek. Voor ons Nederlandse team wordt het dus een inspirerende plek waar ze zo nu en dan een week kunnen werken”, aldus Biesiot.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!