Uit een grootschalig onderzoek van de Plastic Soup Foundation (PSF) blijkt dat in 87 procent van de onderzochte producten microplastics zit. Het onderzoek, dat is uitgevoerd met de door Pinch ontwikkelde Beat the Microbead-app, is gehouden in verband met een nieuwe campagne van PSF. Onder het motto ‘Do you dare to address what’s unfair?’ worden mensen uitgedaagd om microplastics aan de kaak te stellen.
Verontrustende cijfers
Voeding, flessenwater, kleren, shampoo, gezichtscrème, huisstof, theezakjes en zelfs de buitenlucht: overal zitten microplastics in. Dat de minuscuul kleine plastic deeltjes zo wijd worden gebruikt is geen nieuws meer, toch zijn de cijfers verontrustend.
Uit het onderzoek Plastic: The Hidden Beauty Ingredient van PSF, waar gisteravond aandacht aan werd besteed door Nieuwsuur, blijkt dat 87 procent van de meer dan 7000 onderzochte cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten microplastics bevat. Tot 90 procent van de ingrediënten van cosmetica kan plastic zijn. Iedere minuut spoelen we in Europa maar liefst 7 kilo uit cosmetica afkomstige plastics in het milieu.
Do you dare to address what’s unfair?
Met het bekendmaken van de onderzoeksresultaten trapt PSF vandaag, op 7 april, de campagne ‘Do you dare to address what’s unfair?’ af. De campagne spoort mensen aan om hun favoriete cosmeticamerk op te roepen om geen microplastics meer te gebruiken. Dat kan door op de actiewebsite met één druk op de knop een formulier te versturen. Daarnaast wordt verzocht om een petitie voor strengere Europese regelgeving te ondertekenen en reuring te creëren op internet en sociale media.
Zolang fabrikanten niet stoppen met het verwerken van microplastics in hun producten, kunnen we deze producten maar beter vermijden. Dat is het idee achter de laatste pijler van de campagne: mensen worden opgeroepen om hun cosmetica te scannen met de Beat the Microbead-app, zodat ze kunnen achterhalen wat erin zit.
Schadelijk voor mens en milieu
Microplastics zijn schadelijk voor mens en milieu. Ze kunnen zich aan andere stoffen hechten, zoals zware metalen en pesticiden, die vervolgens weer vrijkomen bij opname in het lichaam. Onderzoekers van de Vrije Universiteit vonden een tijdje geleden zelfs microplastics in menselijk bloed.
Een recent artikel in de Volkskrant, waarin ook de Beat the Microbead-app wordt genoemd, zoomt in op de schadelijke gevolgen van microplastics. Daarnaast worden tips gegeven om niet te veel microplastics binnen te krijgen. Zoals: zet iedere dag deuren en ramen even tegen elkaar open, drink kraanwater in plaats van flessenwater, koop kwaliteitskleding die lang meegaat en probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen.
Beat the Microbead-app
Omdat – zo stelt PSF – de cosmeticabranche niet transparant is over het gebruik van microplastics, zijn de gegevens voor het onderzoek verzameld met de Beat the Microbead-app. Dankzij tekstherkenning kunnen ingrediënten meteen worden onderzocht op de aanwezigheid van microplastics. Consumenten kunnen ook de streepjescode van producten scannen en krijgen dan een rood, oranje of groen stoplicht te zien. De database van Beat the Microbead bevat meer dan 10.000 producten, dagelijks komen er producten bij.
Plastic Soup Foundation laat weten dat consumenten wereldwijd al meer dan 3 miljoen producten hebben gescand. De app, die we al 2014 hebben gemaakt en een tijdje geleden volledig vernieuwd is door ons, werd eerder al gebruikt door het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde om onderzoek te doen naar microplastics. Dat leverde een enorme piek in het gebruik op: met 300.000 downloads in korte tijd was de app destijds de meest gedownloade app van Nederland.