Toekomst en doorontwikkeling van Flutter en Flutter-apps

Flutter-Blog-Pinch

Flutter, zo zal inmiddels duidelijk zijn, is een veelbelovend nieuw ontwikkelframework. Het wordt continu door Google doorontwikkeld, heeft een zeer actieve community, kan rekenen op SDK’s van zo’n beetje alle grote partijen én wordt inmiddels vertrouwd door toonaangevende merken als Ubuntu, BMW en Toyota.

Heeft het de potentie om andere platformen te vervangen?

Flutter is hard op weg om één van de grootste ontwikkelplatformen te worden en is andere cross-platformen zoals React Native al voorbij gestreefd. Hoewel het aantal apps dat wordt ontwikkeld in Flutter snel stijgt, verwacht Pinch niet dat Flutter de komende jaren native development voor Android en iOS volledig zal vervangen. Flutter is een mooie toevoeging, maar de native toolkits voor beide besturingssystemen zijn op maat gemaakt voor de platforms door Apple en Google. Daarnaast maakt Flutter achter de schermen nog steeds (voor een deel) gebruik van de native API’s.

Lees ook ons artikel Is Flutter de toekomst voor apps?

Hoe zit het met de doorontwikkeling van Flutter?

Zoals gezegd wordt Flutter continu doorontwikkeld door Google. Flutter is een open source-project: ook individuen en andere bedrijven dan Google helpen mee aan de ontwikkeling. De community is bijvoorbeeld erg actief met betrekking tot de manier waarop Flutter-apps zijn opgebouwd.

Vanuit Google zijn er geen standaarden voor architecturen van een project en dat heeft geleid tot een wildgroei aan mogelijkheden. De populaire architecturen bieden voor ieder wat wils. Denk aan Riverpod en het vanuit web voortkomende Redux. Maar ook aan Flutter BLoC, dat meer raakvlakken heeft met hoe Pinch native projecten opbouwt. Een gevolg van deze wildgroei is helaas wel dat er een gebrek aan consistentie is.

Google zelf lijkt te neigen naar het populaire Flutter BLoC. Dat was dan ook de reden waarom wij een variant hierop hebben gekozen voor het Youbahn-project; daarnaast heeft deze architectuur veel raakvlakken met onze native projecten. Ook in ons laatste project gebruiken we Flutter BLoC.

Lees ook onze whitepaper: één ontwikkelplatform voor iOS- en Android-apps [download]

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!