Het ecosysteem van iPhone-apps staat op het punt van de grootste verandering sinds de lancering van de App Store in 2008. Eerder kondigde Apple het al aan hoe het van plan is de regels te veranderen voor ontwikkelaars die iOS-software uitbrengen in de Europese Unie, als reactie op de inwerkingtreding van de Digital Markets Act (DMA). En nu is het zover: morgen wordt de wet wordt van kracht. Een grote verandering is dat alternatieve apsstores voor het eerst op iOS worden toegestaan, waardoor de positie van de Apple App Store als enige distributeur van iPhone-apps wordt doorbroken. De veranderingen zullen worden doorgevoerd met iOS 17.4.
Hoe werken de alternatieve appstores?
Gebruikers in de EU en op iOS 17.4 kunnen een alternatieve appstore downloaden vanaf de website van de aanbieder. Om op een iPhone te kunnen worden gebruikt, moeten die stores het goedkeuringsproces van Apple doorlopen, en zodra je er een downloadt, moet je expliciet toestemming geven om apps via die store op je apparaat te downloaden. Eenmaal goedgekeurd en op je apparaat geïnstalleerd, kun je alles downloaden wat je wilt, inclusief apps die in strijd zijn met de richtlijnen van de App Store. Je kunt zelfs een alternatieve appstore instellen als de standaard store op je apparaat.
Ontwikkelaars kunnen ondertussen kiezen of ze gebruik willen maken van de betaaldiensten en in-app aankopen van Apple of een systeem van derden willen integreren voor betalingen zonder een extra vergoeding aan Apple te betalen. Als de ontwikkelaar ervoor kiest om het bestaande in-app betalingssysteem van Apple te blijven gebruiken, is er een extra verwerkingsfee van 3 procent.
Apple blijft echter nauwlettend toezicht houden op het app-distributieproces. Alle apps moeten door Apple worden “gecertificeerd” en de distributie via de alternative stores wordt nog steeds beheerd door de systemen van Apple. Ontwikkelaars mogen slechts één versie van hun app verspreiden via verschillende app-winkels en ze moeten nog steeds voldoen aan enkele basisvereisten van het platform, waarmee Apple de verspreiding van malware wil voorkomen.
Wat levert het op?
In de toekomst zouden ontwikkelaars in de EU helemaal geen commissie aan Apple kunnen betalen, afhankelijk van hoe ze ervoor kiezen hun apps te distribueren. Apple verandert de manier waarop de vergoedingsstructuren werken, zowel in de App Store als voor apps die nieuw worden gedistribueerd buiten de App Store. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om deze nieuwe zakelijke voorwaarden te gebruiken of bij het bestaande model te blijven en gewoon via de App Store te blijven distribueren. Wil je uitrekenen wat financieel handig is voor jou? Reken het hier uit.
Onder de nieuwe voorwaarden betalen apps die via de appstore worden gedistribueerd en ervoor kiezen om een alternatief betalingssysteem te gebruiken een commissie van 17 procent (in plaats van 30 procent) op digitale goederen en diensten. Dit commissiepercentage daalt naar 10 procent voor apps die momenteel in aanmerking komen voor het verlaagde “kleine bedrijfstarief” van Apple. De extra 3 procent vergoeding is dan van toepassing voor ontwikkelaars die ervoor kiezen om het betalingsverwerkingssysteem van Apple te gebruiken.
Het bedrijf introduceert ook een nieuw soort vergoeding voor erg populaire apps. De nieuwe Core Technology Fee zal ontwikkelaars €0,50 (ongeveer 54 cent) per jaarlijkse app-installatie in rekening brengen; deze vergoeding betaal je na een miljoen jaarlijkse installaties binnen de EU.
Andere wijzigingen
Naast het toestaan van alternatieve appstores en betalingssystemen, opent Apple ook andere aspecten van het iOS-ecosysteem in de EU.
Alternatieve browser-engines naast WebKit worden voor het eerst toegestaan, en gebruikers krijgen de keuze uit alternatieve browsers om te installeren wanneer ze Safari voor het eerst openen op iOS 17.4. De App Store zelf staat ook open voor gamestreamingdiensten wereldwijd, die tot nu toe vrijwel verboden waren onder het bestaande beleid van Apple. Zoals vorige week aangekondigd door de Europese Commissie, bereidt Apple zich ook voor om ontwikkelaars in de Europese Economische Ruimte NFC-betalingen aan te bieden in hun apps van derden.
Het effect van de DMA
Deze veranderingen zullen waarschijnlijk worden aangegrepen door ontwikkelaars die kritisch zijn geweest op de controle van Apple over de distributie van iOS-apps. Eerder deze week kondigde Spotify – een langdurige criticus van het commissiepercentage van 30 procent van Apple – plannen aan om in-app aankopen terug te brengen naar zijn iOS-app, zodat gebruikers abonnementen kunnen upgraden of luisterboeken kunnen kopen in de EU nadat de DMA van kracht wordt. Maar het is onduidelijk of het bedrijf tevreden zal zijn om een commissie van 17 procent aan Apple te blijven betalen als het een alternatieve betalingsverwerker gebruikt – het heeft al kritiek geuit op de plannen van Apple om in de VS een commissie van 27 procent te vragen voor alternatieve betalingen.
Hoe dan ook: de DMA is de strafste poging van de EU tot nu toe om vermeende anticompetitieve praktijken van Big Tech-bedrijven in te dammen, die de regelgeving als “poortwachters” bestempelt. De EU benoemde Apple vorig jaar september tot een poortwachter en vermeldde de appstore, Safari-browser en iOS-besturingssysteem als “kernplatformdiensten” die moeten voldoen aan de regels van de DMA.
Conclusie
De EU heeft een lovenswaardige stap gezet met de invoering van de DMA, maar Apple verdedigt sterk. Wij voorspellen nieuwe rechtszaken en verder aangescherpt beleid. Wordt vervolg.