Wat voor apps kun je wel en niet maken met Flutter?

App laten maken door Pinch

Met Flutter kunnen developers snel en productief tegelijkertijd iOS- en Android-apps ontwikkelen. Klinkt geniaal – en dat is het ook. Toch is het framework niet geschikt voor alle soorten apps. We leggen uit welke apps je wel of juist beter niet met Flutter kunt maken.

Eén framework, apps voor twee platformen

Flutter is een door Google ontwikkeld cross-platform framework waarmee developers in één keer en met dezelfde codebase apps voor (onder andere) de platformen iOS en Android kunnen ontwikkelen. Dat is een groot verschil met native app development, waarbij je per besturingssysteem een aparte app moet bouwen.

De belangrijkste pluspunten van Flutter

Het belangrijkste pluspunt van Flutter is dat developers snel en productief kunnen programmeren. Meestal kan ons Flutter-team 25 tot 50 procent tijdwinst realiseren ten opzichte van native development in Swift (iOS) en Kotlin (Android). Daardoor zijn ook de initiële ontwikkelingskosten én de onderhoudskosten lager. Bovendien krijg je dezelfde UI op alle platforms, kun je een rijkere visuele ervaring aan de gebruiker bieden en hoef je apps minder vaak te updaten bij grote updates van iOS of Android.

Wat voor apps kun je maken met Flutter?

Flutter is geschikt voor een brede range aan apps. Waar het ijzersterk in is: in slechts enkele weken tijd en met een beperkt budget een werkende app neerzetten voor zowel iOS als Android. Daardoor is het niet alleen uitermate geschikt voor organisaties die nog niet precies weten hoe het concept eruit moet zien en welke functionaliteiten ze nodig hebben, maar ook voor het bouwen van prototypes en minimum viable products (MVP’s). Een bijkomend voordeel van Flutter daarbij: binnen zeer korte tijd kun je gemakkelijk grote user interface (UI)-veranderingen doorvoeren.

Een goed voorbeeld is Youbahn, de eerste Flutter-app die we hebben gemaakt. Flutter was in dit geval geknipt omdat met een beperkt budget en binnen drie maanden Android- en iOS-apps moesten worden ontwikkeld met functionaliteiten zoals werkgevers en werkzoekenden matchen, onkosten registreren en uren bijhouden.

Waar is Flutter niet (of minder) geschikt voor?

Flutter leent zich voor een groot aantal verschillende apps, maar is lang niet altijd de beste keuze. Omdat het moeilijker is om hardwarecomponenten zoals sensoren of de camera’s aan te spreken, is Flutter niet geschikt voor bijvoorbeeld gaming-apps. Hoewel het aantal third-party software development kits (SDK’s) voor Flutter snel toeneemt, zouden we Flutter niet adviseren als er veel integraties nodig zijn met deze SDK’s.

Tot slot de beoogde gebruikersgroep: bestaat die uit wat oudere gebruikers die niet altijd beschikken over de laatste telefoonmodellen, dan ligt Flutter ook niet voor de hand.

Omarmd door grote bedrijven

Het aantal apps dat wordt ontwikkeld in Flutter stijgt snel. Bovendien zet Google volop in op doorontwikkeling, waarbij het wordt geholpen door een grote en zeer actieve open-source community. Mede daardoor wordt Flutter als ontwikkelplatform omarmd door tal van grote bedrijven, van het besturingssysteem Ubuntu tot autofabrikanten als Toyota en BMW. 

Flutter gaat volgens ons een zeer zonnige toekomst tegemoet, toch verwachten we niet dat het native app development volledig zal vervangen. Native toolkits zijn namelijk op maat gemaakt; bovendien maakt Flutter (voor een deel) gebruik van native API’s.

Wil je meer weten over de ins & outs van dit framework? Download dan onze Flutter-whitepaper.

Een Flutter-app laten maken door Pinch

Pinch heeft als gerenommeerde mobile development agency een dedicated Flutter-team, dat leading is binnen Nederland. Wil je een app laten maken en overweeg je Flutter? Wij denken graag vrijblijvend met je mee over de mogelijkheden, beperkingen, budgetten en termijnen.

Als makers van meer dan 100 succesvolle apps weten wij als geen ander dat een succesvolle app meer vergt dan alleen het bouwen van de techniek. Daarom ontzorgt Pinch je ook op het vlak van conceptontwikkeling, interactie- en visueel ontwerp, technische ontwikkeling, release, doorontwikkeling en nazorg.

Lees ook ons artikel Is Flutter de toekomst voor apps?

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!