Whitelabel: binnen twee weken een app live

App laten maken

Een whitelabel-app deelt dezelfde codebase voor meerdere apps. Omdat gekoppelde apps een eigen huisstijl hebben, kunnen ze er aan de voorkant volledig anders uitzien. Het whitelabel-concept heeft enkele belangrijke voordelen, zoals lage ontwikkelings- en onderhoudskosten en makkelijke debugging.

Wat is een whitelabel-app?

Whitelabel is het principe waarbij een bestaand product door een ander bedrijf van een eigen jasje wordt voorzien. Wat is dan een whitelabel-app? Dat is een app die zo wordt opgezet dat hij reproduceerbaar is voor andere organisaties. Daarbij kan het gaan om merken of bedrijven in dezelfde branche of juist om een overkoepelende organisatie die meerdere merken representeert.

Bij een whitelabel-app wordt steeds dezelfde codebase gebruikt, maar huisstijlelementen zoals het logo, de kleuren en de visuals verschillen per app.

Voor wie is een whitelabel-app geschikt?

Alledaagse handelingen doen we steeds vaker online. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de krant. De huidige maatschappij noopt tot efficiëntie en een app is daarvoor het ideale middel. Grote organisaties laten steeds vaker apps ontwikkelen; andere organisaties twijfelen juist vanwege de hoge investeringskosten.

Een whitelabel-app kan uitkomst bieden omdat de kosten voor de ontwikkeling van een app kunnen worden gespreid. Dit is onder meer interessant voor organisaties die meerdere vergelijkbare merken representeren en voor bedrijven binnen een specifieke branche die dezelfde functionaliteiten en koppelingen nodig hebben in een app.

Voorwaarden goed functionerend concept

Een whitelabel-app wordt vaak gepresenteerd als een framework dat men kan doorverkopen en doorontwikkelen. In de praktijk blijkt dit vaak niet zo eenvoudig te zijn óf wordt de plank misgeslagen op het vlak van kostenbesparingen en efficiëntie. De achterliggende reden? Organisaties werken vaak met verschillende koppelingen, die allemaal goed moeten kunnen communiceren met de techniek die wordt gebruikt binnen de app.

Een whitelabel-concept werkt daarom alleen wanneer de verschillende apps van een bedrijf of branche allemaal kunnen communiceren met dezelfde koppelingen én gemanaged worden vanuit één codebase.

Voordelen van een whitelabel-app

De belangrijkste voordelen van een whitelabel-app zijn:

1. Lage investeringskosten per app

De ontwikkelingskosten per app zijn relatief laag omdat vanuit dezelfde codebase wordt gewerkt. Alleen de huisstijlelementen hoeven op maat te worden gemaakt.

2. Makkelijk en voordelig aanpassen en doorontwikkelen

Eén en dezelfde codebase betekent ook dat je de gekoppelde apps allemaal makkelijk en voordelig kunt aanpassen en doorontwikkelen.

3. Visuele elementen aanpasbaar per app

Hoewel whitelabel-apps dezelfde codebase gebruiken, kunnen ze er aan de voorkant helemaal anders uitzien. De huisstijl van een merk of organisatie is namelijk volledig te personaliseren.

4. Eén keer debuggen voor alle apps

Debugging is tijdrovend en kostenintensief. Bij whitelabel-apps hoef je slechts één maal te verbeteren voor alle apps.

5. Het wiel niet opnieuw uitvinden

Idee- en conceptvorming, ontwikkeling, onderhoud: waarom zou je het allemaal zelf gaan doen als je op een rijdende trein kunt springen? Dankzij whitelabel hoeven organisaties binnen eenzelfde branche of merken in een overkoepelende organisatie – mits ze dezelfde functionaliteiten en koppelingen nodig hebben – het wiel niet opnieuw uit te vinden door zelf een app te ontwikkelen.

Het nadeel van een whitelabel-app

Natuurlijk, dat alles gemanaged wordt vanuit één codebase kan ook als een nadeel ervaren worden. Heeft een bedrijf of merk een specifieke wijziging of extra module nodig? Dan moet dit aangepast worden in de gehele codebase. Dat kan leiden tot onnodige functionaliteiten in de andere gekoppelde apps of zelfs tot een afsplitsing van deze app.

Een whitelabel-app laten maken door Pinch

Pinch is een bekende agency voor mobile development die inmiddels meer dan honderd apps heeft ontwikkeld. We hebben meerdere succesvolle whitelabel-apps ontwikkeld, zoals de app voor reistips GoHere.

Een app laten maken door Pinch betekent nauw samenwerken met een team van enthousiaste specialisten. Tijdens de ontwikkeling van de app houdt een vaste projectmanager binnen Pinch de regie over het proces én de communicatie tussen jou als klant en de developers en ontwerpers die dagelijks aan jouw app werken.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!