iOS-app laten maken

Een iOS-app laten ontwikkelen door Pinch

iOS is na Android het meestgebruikte besturingssysteem voor smartphones en wordt geprezen om zijn gebruiksgemak. Gezamenlijk hebben ze bijna 100% marktaandeel, daarom adviseren wij meestal om een app voor beide platformen te maken. Pinch heeft al meer dan 100 eersteklas iOS-apps ontwikkeld, o.a. voor Qmusic, De Telegraaf, NRC en Parkmobile. Ook een iOS app laten maken? Neem contact op!
App laten maken door Pinch

De eerste échte smartphone

Tuurlijk, IBM verkocht al in 1994 een ‘smartphone’ met een touchscreen, apps van externe partijen en e-mailfunctionaliteit. Maar de eerste hedendaagse, échte smartphone – de iPhone – werd pas 13 jaar later gelanceerd. Inmiddels zijn er ruim 2 miljard iPhones verkocht. Waar Android op apparaten van tal van fabrikanten draait, is iOS alleen op devices van Apple te vinden. Interessant voor de overweging om een iOS-app te laten maken, kan zijn dat Apple-technologie sterk oververtegenwoordigd is binnen bepaalde doelgroepen.

Native iOS-app versus hybride app

Een native iOS-app is specifiek ontwikkeld voor het iOS-platform. Waar vroeger alle appontwikkeling native was, worden er de laatste jaren meer en meer apps ‘hybride’ ontwikkeld. Oftewel: designers en developers kunnen tegelijkertijd voor iOS en Android ontwikkelen met cross-platform frameworks. Daarvan steekt Flutter er met kop en schouders bovenuit in onze ogen. Ons dedicated Flutter-team kan apps sneller en voordeliger bouwen, onderhouden en doorontwikkelen. Niet alle soorten apps lenen zich overigens voor hybride ontwikkeling. Wil je een iOS app laten maken? Ons team adviseert je graag.

Header
Android, Flutter en iOS app

iPadOS voor tablets

In 2010 introduceerde Apple met de iPad de eerste echt populaire tablet. Sindsdien zijn er ongeveer een half miljard exemplaren van verkocht. In 2019 lanceerde Apple het besturingssysteem iPadOS. Dat heeft dezelfde architectuur als iOS. Het bevat bepaalde functionaliteiten die iOS niet heeft (zoals een multitask-systeem met functies als Slide Over en Split View) en mist een aantal functionaliteiten die wel aanwezig zijn in iOS. In principe kunnen alle iOS-apps ook worden gedraaid op een iPad, maar soms blokkeren we dit als de user-interface niet is geoptimaliseerd voor tablets.

watchOS voor de Apple Watch

Apple heeft nóg een besturingssysteem voor mobiele apparaten, dat alleen draait op de Apple Watch: watchOS. Met dit operating system (OS) worden apps in een geheel andere interface gebruikt. Daarnaast beschikt een Apple Watch die draait op watchOS over unieke functionaliteiten, zoals het meten van hartslag, hoeveelheid zuurstof in het bloed en slaap. Pinch heeft veel ervaring met het ontwikkelen van apps voor wearables.
Blogpost-FoodFirst-Thomas-Pinch

Een iOS-app laten maken door Pinch

Besluit je een iOS-app te laten ontwikkelen door Pinch? Dan ga je nauw samenwerken met een team van enthousiaste en deskundige developers, designers en andere professionals. Een vaste projectmanager houdt de regie over het proces én alle communicatie. Uniek in de markt is onze fullservice aanpak. Van conceptontwikkeling, strategie, visueel en interactiedesign, technisch development, quality assurance, testen en lanceren tot monitoren, analyseren en weer doorontwikkelen: Pinch kan je op al deze gebieden ontzorgen.
visual zonder tekst
Picture-Share

Over Pinch

Pinch is een gerenommeerde mobile development agency met kantoren in Amsterdam en Málaga. Sinds onze oprichting in 2011 hebben we ruim 100 apps ontwikkeld, waaronder voor bedrijven en merken als NRC, De Telegraaf, Albert Heijn, Takeaway.com, Parkmobile en QWIC. Traditioneel zijn we groot in apps voor media en uitgeverijen, maar we focussen ook op branches als mobiliteit, fintech, gezondheidszorg en m-commerce. Naast eersteklas iOS-apps bouwt Pinch ook dito Android- en Flutter-apps.
in 12 stappen een app laten maken
We ontzorgen je van idee tot de lancering om ervoor te zorgen dat jouw app een succes wordt. Dit doen we door onder andere in kaart te brengen wie de doelgroep is, welk probleem de app oplost en welke functionaliteiten er nodig zijn. Benieuwd hoe Pinch dat doet? Lees het in het stappenplan:

1. Wat is jouw ambitie?

Iedere app is uniek, daarom horen we graag wat jouw ambitie is en welk (groter) doel jij wilt behalen met een app. We denken met je mee en brengen alle onderdelen in kaart waar je (mogelijk) niet aan gedacht hebt.

2. Wat is het speelveld?

Wat is de positie van de organisatie ten opzichte van de concurrentie en wat is de (unieke) strategie die gehanteerd wordt. Deze aspecten moeten in kaart gebracht worden voordat de app ontwikkeld wordt.

3. Wie is de belangrijkste doelgroep?

Om de app een succes te kunnen maken is het belangrijk om de doelgroep helder in kaart te brengen. De doelgroep bepaalt namelijk in belangrijke mate de vormgeving van de app, maar ook de functionaliteiten en de hiërarchie hiervan.
App laten maken: ambitie, speelveld en doelgroep
App bouwen: positie, doelgroep en propositie

4. Wat is de belofte aan de doelgroep?

Als organisatie maak je een belofte aan je doelgroep, bijvoorbeeld om de wereld een schonere plek te maken of om efficiënter te werken. Deze belofte die jouw organisatie uniek maakt nemen wij mee in het ontwikkelen van de app, bijvoorbeeld in de bijhorende copy en visuele uitstraling.

5. Definiëren van de positie

Op basis van de ambitie, het in kaart gebrachte speelveld en de doelgroep, bepalen we de positie die de app in moet gaat nemen in de markt.

6. Definiëren van de propositie

Wat beloof je de gebruiker als hij/zij de app gaat gebruiken en tegen welk verdienmodel hanteer je voor de app?

7. App Concept & KPI’s

Voor het ontwikkelen en lanceren van de app bepalen we samen de KPI’s om na de lancering goed te kunnen meten of de app een succes is.

8. Scope 1e ‘Loveable Product’

Op basis van alle factoren stellen we een scope op. Hierin wordt beschreven aan welke wensen en eisen de applicatie moet voldoen. Dit vormt de leidraad voor het gehele traject. Hierin wordt ook nadrukkelijk rekening gehouden met het beschikbare budget.

9. Interaction Design (UX)

Vervolgens begint het echte werk! Een ultieme gebruikerservaring staat bij Pinch altijd voorop. We zijn in staat om ruwe ideeën al in een paar dagen te visualiseren, maar de uitwerking van ideale “user-flows” vergt een gedegen aanpak waar het valideren gebruikmakend van testgroepen centraal staat.
App concept, scope, UX
app laten maken: VD, App development, Launch

10. Visual Design (VD)

De app begint vorm te krijgen. Nu is het tijd voor het visueel design. In deze fase wordt je app visueel uitgewerkt en zie je hoe het eindproduct eruit komt te zien.

11. App development

Wanneer de designers klaar zijn met het ontwerp, gaan onze developers aan de slag. Alle facetten komen bij elkaar en de app wordt een werkend geheel! We werken in tweewekelijkse sprints, die we afsluiten met een demo.

12. Go to Market: Launch

Het moment waar we allemaal naar uitkijken: de launch van jouw app! De app is uitgebreid getest op de nieuwste versies van iOS en Android en klaar om aangemeld te worden in de app stores. Het ontwikkelen van een goed launch-plan is nodig om het succes van de app te optimaliseren.