FLUTTER APP

Flutter app laten maken

Benieuwd naar de mogelijkheden om een app te laten ontwikkelen in Flutter? Pinch heeft inmiddels ruime ervaring in het bouwen van apps in Flutter, waaronder de apps voor YouBahn en Travel Diaries. Lees meer over wat Flutter inhoudt en de mogelijkheden.
App laten maken door Pinch

WAT IS FLUTTER?

Flutter is een software ontwikkel kit, ontwikkeld door Google om (o.a.) iOS en Android apps mee te maken. Waar je bij native apps per besturingssysteem (iOS en Android) een aparte app ontwikkelt, stelt Flutter je in staat dit in één keer, met dezelfde “codebase”, te doen. Flutter is daarin niet uniek; er zijn de afgelopen jaren meer van dit soort “frameworks” ontwikkeld die hetzelfde beloven, zoals Ionic en React Native. Van die frameworks zijn we bij Pinch nooit echt fan geworden. Zowel qua gebruikservaring, als stabiliteit van de hiermee gecreëerde apps, bleven deze “toolkits” achter bij de native apps die we met de door Apple (Swift) en Google (Kotlin) ontwikkelde tools maakten. Ook in het development proces zorgde dit gereedschap geregeld voor frustraties.

agile werk methode

WAAROM KIEZEN VOOR EEN FLUTTER APP?

1. Snel en productief programmeren

Een heel groot voordeel van Flutter is de snelheid waarmee een app een werkend geheel wordt op zowel Android als iOS devices. Dat maakt Flutter ideaal voor het maken van prototypes en Minimal Viable Products (MVP’s). In het geval van de YouBahn app, heeft Pinch 12 manweken ingezet voor de volledige scope van de eerste versie. Wanneer dezelfde app gebouwd was in native, dan was dit vermoedelijk rond de 16 manweken uitgekomen. Een besparing van 30%.

Flutter is ook voorbereid op het gebruik van 120 frames per second (fps). Dit houdt in dat, zeker bij animaties, er een nog rijkere visuele ervaring aan apps geven kan worden.

Header
Android, Flutter en iOS app
2. Dezelfde UI op alle platforms

Ontwikkelen met Flutter geeft je de mogelijkheid direct meerdere platforms te ondersteunen. Denk hierbij aan populaire mobiele systemen als Android en iOS, maar ook applicaties voor web en/of desktop. Elk platform heeft natuurlijk z’n eigen nuances: navigatie, UI-elementen of animaties. Flutter houdt hier standaard rekening mee, je hoeft dus geen extra werk te verrichten voor het behoud van de native look-and-feel. Wil je wel wat aanvullende verschillen toevoegen, dan biedt Flutter standaard componenten voor zowel het Material Design van Android als bijvoorbeeld de Cupertino styling van Apple.

3. Ontwikkelen wordt simpel gemaakt voor een Flutter developer
Een ander voordeel van Flutter is dat een developer meer invloed heeft over de schermen (views) van de app. Elke pixel is onder controle en bij iedere wijziging wordt het resultaat direct zichtbaar. Dat is niet alleen fijn voor een Flutter developer, maar ook voor opdrachtgevers om snel een werkend geheel te zien en eventueel snel bij te kunnen sturen.
Header

Kan elke app in Flutter worden gemaakt?

Flutter is een veelbelovend nieuw ontwikkel-framework waarmee snel goede apps voor zowel iOS als Android gemaakt worden. Of Flutter de geschikte keuze is, is afhankelijk van de doelgroep, de complexiteit van functionaliteiten, de integratie met bestaande software en de doelgroep. Pinch heeft meerdere apps succesvol ontwikkelt en heeft daarmee Flutter omarmt als het derde ontwikkelframework. Ook een app laten ontwikkelen in Flutter? Pinch denkt graag mee! Neem gerust vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.
in 12 stappen een app laten maken
Het maken van een goede app is meer dan alleen het bouwen van de techniek. We ontzorgen je van idee tot de lancering om ervoor te zorgen dat jouw app een succes wordt. Dit doen we door onder andere in kaart te brengen wie de doelgroep is, welk probleem de app oplost en welke functionaliteiten er nodig zijn. Benieuwd hoe Pinch dat doet? Lees het in het stappenplan:

1. Wat is jouw ambitie?

Iedere app is uniek, daarom horen we graag wat jouw ambitie is en welk (groter) doel jij wilt behalen met een app. We denken met je mee en brengen alle onderdelen in kaart waar je (mogelijk) niet aan gedacht hebt.

2. Wat is het speelveld?

Wat is de positie van de organisatie ten opzichte van de concurrentie en wat is de (unieke) strategie die gehanteerd wordt. Deze aspecten moeten in kaart gebracht worden voordat de app ontwikkeld wordt.

3. Wie is de belangrijkste doelgroep?

Om de app een succes te kunnen maken is het belangrijk om de doelgroep helder in kaart te brengen. De doelgroep bepaalt namelijk in belangrijke mate de vormgeving van de app, maar ook de functionaliteiten en de hiërarchie hiervan.
App laten maken: ambitie, speelveld en doelgroep
App bouwen: positie, doelgroep en propositie

4. Wat is de belofte aan de doelgroep?

Als organisatie maak je een belofte aan je doelgroep, bijvoorbeeld om de wereld een schonere plek te maken of om efficiënter te werken. Deze belofte die jouw organisatie uniek maakt nemen wij mee in het ontwikkelen van de app, bijvoorbeeld in de bijhorende copy en visuele uitstraling.

5. Definiëren van de positie

Op basis van de ambitie, het in kaart gebrachte speelveld en de doelgroep, bepalen we de positie die de app in moet gaat nemen in de markt.

6. Definiëren van de propositie

Wat beloof je de gebruiker als hij/zij de app gaat gebruiken en tegen welk verdienmodel hanteer je voor de app?

7. App Concept & KPI’s

Voor het ontwikkelen en lanceren van de app bepalen we samen de KPI’s om na de lancering goed te kunnen meten of de app een succes is.

8. Scope 1e ‘Loveable Product’

Op basis van alle factoren stellen we een scope op. Hierin wordt beschreven aan welke wensen en eisen de applicatie moet voldoen. Dit vormt de leidraad voor het gehele traject. Hierin wordt ook nadrukkelijk rekening gehouden met het beschikbare budget.

9. Interaction Design (UX)

Vervolgens begint het echte werk! Een ultieme gebruikerservaring staat bij Pinch altijd voorop. We zijn in staat om ruwe ideeën al in een paar dagen te visualiseren, maar de uitwerking van ideale “user-flows” vergt een gedegen aanpak waar het valideren gebruikmakend van testgroepen centraal staat.
App concept, scope, UX
app laten maken: VD, App development, Launch

10. Visual Design (VD)

De app begint vorm te krijgen. Nu is het tijd voor het visueel design. In deze fase wordt je app visueel uitgewerkt en zie je hoe het eindproduct eruit komt te zien.

11. App development

Wanneer de designers klaar zijn met het ontwerp, gaan onze developers aan de slag. Alle facetten komen bij elkaar en de app wordt een werkend geheel! We werken in tweewekelijkse sprints, die we afsluiten met een demo.

12. Go to Market: Launch

Het moment waar we allemaal naar uitkijken: de launch van jouw app! De app is uitgebreid getest op de nieuwste versies van iOS en Android en klaar om aangemeld te worden in de app stores. Het ontwikkelen van een goed launch-plan is nodig om het succes van de app te optimaliseren.