Smart mobility-, MaaS- en mobiliteits-apps

Mobiliteits-apps: ontwikkelingen en mogelijkheden

Mobiliteits-apps als 9292 en Google Maps kennen we al lang. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van onder meer AI en (het delen van) data ontstaan er allerlei nieuwe, vaak spectaculaire soorten. Denk aan mobiele applicaties die fietsers of vrachtwagens eerder groen geven en die alle vormen van mobiliteit combineren op één platform. In dit artikel vertellen we alles over de ontwikkelingen rondom én de mogelijkheden voor mobiliteits-apps.

Pinch kan eersteklas mobility apps maken voor onder meer openbaar vervoersbedrijven, aanbieders van deelmobiliteit en autofabrikanten.

De toekomst van mobiliteit is spannend

Uitstoot, congestie van steden, parkeerproblematiek, overvolle wegen en spoorwegen, ruimtegebrek in steden: de uitdagingen op het gebied van mobiliteit zijn talrijk. Tegelijkertijd is de toekomst van mobiliteit ook spannend in positieve zin. Denk aan ontwikkelingen als de hyperloop, zelfrijdende voertuigen zoals auto’s, pods en shuttles, vliegtuigen op waterstof en drones die zowel mensen als goederen kunnen vervoeren. Mobiele apps kunnen een duit in het zakje doen bij het oplossen van mobiliteitgerelateerde problemen. En daarmee bijdragen aan een emissievrije, comfortabele, betaalbare en veilige toekomst van mobiliteit.

De evolutie van reis- en vervoers-apps

Navigatie-apps zoals Google Maps en Waze, apps voor het plannen van openbaar vervoerreizen en voor het boeken van taxiritten, flitspaal-apps: het merendeel van de mensen heeft één of meerdere van dit soort apps op zijn telefoon. Dankzij technologieën op het vlak van bijvoorbeeld AI, rijhulpsystemen (ADAS: Advanced Driver Assistance Systems) en datadeling rijst nu een nieuwe generatie mobiele apps aan de horizon, met toepassingen als Mobility-as-a-Service en predictive maintenance. Connected car-applicaties bouwen bovendien mede aan het fundament voor smart cities.

Razendslimme smart mobility-apps

Smart mobility is het slim gebruiken van data en digitalisering in het verkeer. Los van de toch al interessante businesscases liggen er extra mooie kansen omdat Rijkswaterstaat heeft aangegeven vaker te willen samenwerken met marktpartijen. Een belangrijk onderwerp binnen smart mobility zijn apps voor deelmobiliteit: met name deelscooters en deelfietsen worden gezien als geschikte last mile-oplossing. Bekende voorbeelden van smart mobility-apps zijn:

  • Apps voor Mobility-as-a-Service
  • Apps die auto’s, fietsers en vrachtverkeer laten communiceren met slimme verkeerslichten (iVRI’s)
  • Peer-to-peer apps voor ridesharing
  • Apps voor boten die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld brugmanagementsystemen.

Mobility-as-a-Service staat tot uw dienst

Mobility-as-a-Service (MaaS) maakt het mogelijk de hele reis – van deur tot deur – te plannen, boeken en betalen via één platform. Daarbij kan de gebruiker meerdere vervoersmodaliteiten combineren, zoals openbaar vervoer, huurauto’s, deelvervoersmiddelen en taxidiensten. De reiziger kiest zelf zijn reis en bereikt zo zorgeloos en prettig mogelijk zijn bestemming met dank aan onder andere op maat gemaakte reisopties en real-time informatievoorziening. Een mooi voorbeeld van een app voor deze zogeheten ‘mobiliteit als dienst’ is (het van origine Finse) Whim, dat wordt gezien als de ultieme MaaS-pionier. Interessant is overigens dat MaaS-apps steeds vaker als whitelabel-app worden aangeboden.

Connected, zelfrijdende en elektrische auto’s

In ons automotive-artikel zoomen we in op connected, zelfrijdende en elektrische auto’s. Binnen de mobiliteitsrevolutie neemt het belang van connected cars, die kunnen communiceren met systemen en apparaten binnen én buiten de auto, steeds verder toe. Connected car-apps leveren bijvoorbeeld functionaliteiten als predictive maintenance en het loggen van ritten op. Het duurt nog even voordat we in zelfrijdende auto’s rijden, maar dan zullen er apps zijn voor bijvoorbeeld zelfrijdende taxi’s of het inzetten van autonome auto’s om pakketjes op te halen. Bij elektrische auto’s worden apps met name gebruikt om openbare laadpalen te vinden. Een mooi voorbeeld is de door Pinch ontwikkelde Charge Assist-app van GreenFlux.

Mobiliteits-app laten maken door Pinch

Pinch is een gerenommeerde mobile development agency uit Amsterdam. Sinds onze oprichting in 2011 hebben we al meer dan 100 apps ontwikkeld, onder meer voor klanten als Albert Heijn, NRC, NS en Takeaway.com. Besluit je een mobiliteits-app te laten maken door Pinch? Dan werken we in co-creatie: sámen vormen we een team, waarbij synergie ontstaat door de expertise van jouw organisatie op mobiliteitsvlak te combineren met onze kennis van het ontwikkelen en vermarkten van apps. Naast native iOS- en Android-apps maken wij ook (hybride) Flutter-apps.

Fullservice

Een uitmuntende mobiliteits-app vergt veel meer dan alleen een goed idee en feilloos development. Conceptontwikkeling, strategie, visueel en interactiedesign, technisch development, quality assurance, testen, lanceren, monitoren, analyseren en dan weer doorontwikkelen: de experts van Pinch ontzorgen je op alle fronten. Deze fullservice-aanpak is uniek binnen de markt. Het resultaat? Omdat het geheel méér is dan de som der onderdelen, heeft je app maximale impact.