GreenFlux - Charge Assist

De app die EV-rijders ontzorgt

De compleet vernieuwde app Charge Assist biedt elektrische autorijders alle functionaliteiten rondom het laden die ze maar nodig hebben. De app is gebouwd in Flutter, waardoor de (door)ontwikkeling superefficiënt is. Dankzij de whitelabel-architectuur wordt de app door verschillende partners van GreenFlux uitgebracht in hun eigen look & feel. 

De opdracht: herbouw een verouderde laadpaalapp

GreenFlux biedt allerlei slimme oplossingen voor elektrische laadnetwerken en heeft laadpaalexploitanten, laadpas- en laadappaanbieders, energiebedrijven en automotive-partijen als klant. Met GreenFlux’ app Charge Assist kunnen gebruikers een vrije laadpaal zoeken, daar naartoe navigeren, de laadstatus zien én betalen via verschillende betaalopties.

Pinch heeft de ontwikkeling van Charge Assist enkele jaren geleden overgenomen. Inmiddels was de code van de native app dusdanig verouderd dat een complete rebuild noodzakelijk was. 

Het proces: van Discovery tot doorontwikkeling

GreenFlux en Pinch hebben eerst een goed fundament gelegd via een Discovery-sprint van twee weken. Daarin hebben we – op basis van de strategie en doelen van GreenFlux – onderzoek gedaan naar onder meer verbeterpunten ten opzichte van de bestaande app, de journey voor gebruikers, concurrerende apps, geschikte technologieën, KPI’s en de inzet van quality assurance (QA). Binnen deze sprint hebben we ook een eerste prototype gemaakt. Na de Discovery-fase volgden design, development en QA. Voordat de nieuwe app live ging, is ‘ie door en door getest.

De samenwerking met GreenFlux was op basis van co-creatie, waarbij we continu samen optrokken. De product owner van GreenFlux was op dagelijkse basis betrokken, gaf steeds prioriteiten aan en zat samen met onze scrummaster heel dicht op het developmentteam. Ook qua design is er intensief samengewerkt, getuige onder meer de actieve rol van GreenFlux’ design lead. Tot slot was ook de QA een joint effort. 

De uitdaging: een gebruiksvriendelijke Flutter-app

Vanwege de efficiëntie voor het ontwikkelen en doorontwikkelen gaf GreenFlux de voorkeur aan Flutter, waarmee developers in één keer een app voor zowel iOS als Android kunnen bouwen. We hebben goed onderzocht of Flutter in dit geval geschikt was. De conclusie? Absoluut, geavanceerde functionaliteiten als direct inzicht in beschikbare charge-locaties, integratie van diverse betaalmogelijkheden, het volgen van een laadsessie, stationmanagement en billing kunnen allemaal uitstekend in Flutter worden gebouwd.

De uitdaging daarbij was om een cleane, doordachte, simpele en snelle gebruikerservaring te creëren die zo dicht mogelijk tegen een native ervaring aan zit. Maar dan in Flutter gebouwd én toepasbaar als whitelabel. Ook de integratie met de bestaande backend was een belangrijk onderdeel van het project. 

Het resultaat: cleane app die naadloos werkt

Het resultaat is er één om trots op te zijn. De Charge Assist-app, die beschikbaar is voor Android- en iOS-toestellen, is compleet vernieuwd en heeft een clean en op-en-top duidelijk design. Daarnaast zijn er nog genoeg ideeën om de functionaliteiten van de app verder uit te breiden de komende periode.

Onze app wordt niet alleen door GreenFlux uitgebracht. De modulair opgebouwde app is namelijk geschikt voor whitelabel en wordt door verschillende partners van GreenFlux in hun eigen look & feel succesvol in de markt gezet. Erg mooi. Want deze app, waar we bijzonder trots op zijn, maakt zo nóg meer impact binnen de energietransitie! 

Quote

Josien Jansen Product Owner GreenFlux: samen met het team van Pinch hebben we de app echt in co-creatie gerealiseerd. De Flutter ervaring van Pinch, dagelijkse stand-ups en goede communicatie zorgden voor een mooi resultaat. Daarbij werkten we samen met het team van Pinch in Amsterdam én vooral in Málaga, de dagelijkse stand-ups met het hele team zorgde voor een goeie vibe. Een heel leuk project waarbij we allemaal hetzelfde doel hadden: een slimme, gebruiksvriendelijke laadoplossing voor EV rijders.

Rutger Plantenga Chief Product Officer GreenFlux: “Het was erg fijn om met Pinch te werken. Samen hebben we met de Discovery een heel goed fundament gelegd voor het project. Het resultaat is niet alleen een perfecte Flutter-app, maar ook héél veel ideeën voor verdere optimalisatie.” 

Download de Greenflux app nu!