Swipe4Work

Swipend de ideale werkgever vinden

De innovatieve app Swipe4Work lost twee problemen op. Het maximaliseert de kans op een ideale match tussen werkgevers en werkzoekenden, waarbij het solliciteren een stuk leuker en makkelijker wordt. Plus: de anonieme profielen maken korte metten met biases. Pinch heeft met behulp van het Flutter-framework op (kosten)efficiënte wijze deze succesvolle Tinder-achtige recruitmentapp ontwikkeld.

De Innovatie : Recruitment volgens win – win

Swipe4Work gooit dankzij het ‘Tinder-achtige’ principe het recruitment- en sollicitatieproces over een hele andere boeg. En dat is win-win. Voor werkzoekenden bespaart het gehannes met cv’s en motivatiebrieven én krijgen gelijkere kansen. Tegelijkertijd profiteren werkgevers doordat ze beduidend minder kosten hebben aan het recruitmentproces: in plaats van de gebruikelijke 10 procent van een jaarsalaris, betalen ze nu slechts een relatief laag bedrag per match.

De App: Swipend naar een baan zonder bias

De app Swipe4Work is een initiatief van HR- en boekhouddienstverlener Tribus. Het concept werkt als volgt. Werkzoekenden kunnen vacatures bekijken en naar links of rechts swipen. Liket een gebruiker een vacature? De werkgever ziet dan een profiel mét alle relevante opleidingen, ervaring en vaardigheden, maar zónder gegevens die tot een bias kunnen leiden. Het idee erachter: uit zo’n beetje alle onderzoeken blijkt dat bedrijven behoorlijk bevooroordeeld zijn op basis van persoonskenmerken zoals naam, leeftijd, geslacht en foto.

Is de werkgever enthousiast over een kandidaat? Dan kan hij direct via een datumprikker een afspraak maken voor een sollicitatiegesprek.

De aanpak: Valideren en tijdig signaleren

Voordat we de app daadwerkelijk zijn gaan ontwikkelen, hebben we het design eerst goed gevalideerd. Het ontwerp hebben we allereerst uitgekristalliseerd met klikmodellen en dat vervolgens gevalideerd bij eindgebruikers. Niet alleen scheelt dit efficiëntie in het ontwikkelproces, ook levert het uiteindelijk een kwalitatief hoogwaardigere app op. Laat je een prototype testen door eindgebruikers? Dan ontdek je namelijk altijd dingen die logisch lijken voor appbouwers, maar dat niet blijken te zijn voor eindgebruikers.

De samenwerking: Korte lijntjes en pragmatisch

Tribus en Pinch hebben nauw samengewerkt met dagelijkse stand-ups en korte lijntjes. De backendkant – inclusief het machine learning-systeem dat de matches maakt – lag volledig bij Tribus. Wat betreft mobile app development en design was Pinch in de lead. De app is gemaakt met het framework Flutter, waarmee we tegelijkertijd (en op basis van één codebase) apps voor zowel Android als iOS kunnen maken. 

Flutter is als ontwikkelframework inmiddels behoorlijk volwassen geworden, bovendien heeft ons Flutter-team al veel ervaring met het ontwikkelen van hybride apps. De keuze voor Flutter heeft dan ook geen noemenswaardige uitdagingen opgeleverd. Wat het wél heeft opgeleverd: een hoop voordelen voor de klant. Zo kon de app relatief snel en kostenefficiënt worden ontwikkeld. Bovendien: omdat de backender van Tribus veel interesse heeft in Flutter, kan het bedrijf kleine aanpassingen in de app voortaan gemakkelijk zelf doorvoeren.

Bovenal was de samenwerking erg pragmatisch. Swipe4Work is natuurlijk een start-up met een beperkte budget. Constateerden wij bijvoorbeeld dat een bepaalde keuze tot veel complexiteit zou leiden? Dan zette Tribus het idee snel overboord en gingen we samen op zoek naar een eenvoudigere, snellere en (in de meeste gevallen) even effectieve workaround.


De uitdaging: de boost voor de business

Dankzij onze uitgebreide Flutter-ervaring en expertise op het vlak van zowel design als concept & strategie, zijn we qua app development niet tegen noemenswaardige uitdagingen aangelopen.

De app staat als een huis en functioneert volledig naar behoren. De grootste uitdaging ligt nu bij Tribus. Zij moeten zich gaan buigen over belangrijke businessvraagstukken. Wat wordt het precieze businessmodel? Hoe kan men zoveel mogelijk vacatures en gebruikers op het platform krijgen? Waar dit raakvlakken met de app heeft, denken wij overigens wel met Tribus mee.

Het resultaat snel groeiend succes

Dankzij het innovatieve concept wist Swipe4Work zich meteen flink in de kijker te spelen. Zo stond de app binnen een week in de top 5 van beste Android-apps van Nederland. Niet veel later werd er al een mooie mijlpaal bereikt: de eerste duizend sollicitaties waren tot stand gebracht via de app.

Het mooie van de app? Naarmate er meer data wordt verzameld op basis van succesvolle matches, kunnen er dankzij het machine learning-mechanisme steeds betere matches worden gemaakt. En dat leidt – hopelijk – ook weer tot nóg meer vacatures, sollicitanten én matches. 

Download de Swipe4Work app nu!

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!