Wat is Flutter?

Flutter is de laatste jaren aan een razendsnelle opmars bezig binnen de softwareontwikkeling. Waarom? Omdat developers met dit framework tegelijkertijd apps voor verschillende platformen kunnen bouwen, zoals iOS en Android. Ontdek wat Flutter precies is, waarvoor het geschikt is en wat de voordelen zijn.

Dus: wat is Flutter precies?

Flutter is een framework van Google waarmee developers tegelijkertijd – en met één codebase – verschillende soorten apps kunnen maken. iOS en Android, zoals voor ons relevant is, maar ook voor web en desktop (Windows en MacOS). In tegenstelling tot native app development hoef je dus niet langer per besturingssysteem een volledig aparte app te ontwikkelen.

Google heeft met Flutter niet het ei van Columbus uitgevonden. Er zijn afgelopen jaren andere frameworks gelanceerd die cross-platform development beloven, zoals React Native en Ionic. Flutter steekt met kop en schouders uit boven deze frameworks, vandaar dat Pinch het volledig als derde platform heeft omarmd.

Wat voor soort apps kun je maken met Flutter?

In principe kun je Flutter voor veel verschillende soorten apps gebruiken. Waar het framework met name in uitblinkt: snel en met een beperkt budget Android- en iOS-apps ontwikkelen. Dat levert applicaties op die aan de hoogste standaarden voldoen, getuige het feit dat gerenommeerde bedrijven als Toyota, BMW en besturingssysteem Ubuntu Flutter gebruiken voor softwareontwikkeling.

Zijn er ook apps die niet geschikt zijn voor ontwikkeling met Flutter? Zeker. Met het framework is het aanspreken van hardwarezaken zoals sensoren of de camera’s lastiger. Daardoor is het geen voor de hand liggende optie voor beeldscherm- en graphics-intensieve (gaming-)apps.

Wat zijn de voordelen van Flutter-apps?

Developers kunnen met Flutter snel en productief programmeren: de tijd waarin een app een werkend geheel wordt op iOS- en Android-apparaten kan met ongeveer 25 procent worden verkort. Omdat ontwikkeling, doorontwikkeling, onderhoud en noodzakelijke updates niet meer voor de afzonderlijke besturingssystemen hoeven te worden gedaan, zijn Flutter-apps ook een stuk goedkoper.

Daarnaast heb je met Flutter dezelfde user interface (UI) op alle platforms, aangezien het framework standaard rekening houdt met platformeigen nuances zoals navigatie, UI-elementen en animaties. Je krijgt een rijkere visuele ervaring omdat Flutter 120 frames per seconde ondersteunt. Ook niet onbelangrijk: de app hoeft minder vaak geüpdatet te worden omdat developers niet met native componenten werken.

Een zonnige toekomst

Flutter heeft sinds zijn lancering in 2017 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Google ontwikkelt het framework continu door. Omdat het open-source is met een zeer actieve community, zijn er ook tal van andere bedrijven en individuen die het framework verder uitbouwen en perfectioneren. Flutter wordt ook steeds volwassener en bruikbaarder doordat zo’n beetje alle grote leveranciers inmiddels software development kits (SDK’s) voor Flutter hebben gemaakt.

Flutter zal native development niet vervangen, denk wij. Maar het is wel een zeer mooie toevoeging voor bepaalde soorten apps. Al met al verwachten wij een zonnige toekomst, mede omdat veel grote bedrijven (zoals onze klant Albert Heijn) volop op Flutter inzetten.

Lees ook ons artikel Is Flutter de toekomst voor apps?

Flutter-app laten maken

Overweeg je een Flutter-app te laten maken? Pinch heeft als ervaren mobile development agency dat al sinds 2011 aan de weg timmert een dedicated Flutter-team, dat inmiddels meerdere succesvolle Flutter-apps heeft gemaakt. Onze eerste Flutter-app was bijvoorbeeld de bekroonde mobiele applicatie voor uitzendbureau voor on-demand werk Youbahn. Daarnaast heeft ons team meegewerkt aan de Food First-app van Albert Heijn.

Of Flutter de beste optie is voor jouw organisatie? Dat hangt ervan af. Van de doelgroep, de complexiteit van de functionaliteiten en de integratie(s) met bestaande software. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van Flutter.

Wil je meer ins & outs van Flutter ontdekken? Lees dan onze whitepaper Flutter: één ontwikkelplatform voor iOS- en Android-apps.

Gerelateerde artikelen