Wat kost het om een app te laten maken in 2022?

Wat het kost om anno 2022 een app te laten maken? It depends… Vergelijk het met het verschil tussen een Ferrari en een lelijke eend, het heeft alles te maken met de functionaliteiten van de app en de voorkeuren van de opdrachtgever. Grofweg onderscheiden we drie categorieën. Simpelere apps beginnen bij ongeveer 15.000 euro per platform, grote apps lopen op tot meer dan 100.000 euro.

Drie categorieën apps

Om een zinnig antwoord te kunnen geven op de vraag wat het kostenplaatje van een app is, onderscheiden wij drie categorieën:

1. Kleine apps

Kleinere apps kosten zo’n 15.000 tot 30.000 euro per platform (iOS of Android). Het gaat om apps van relatief kleine omvang, die volledig zelfstandig – en dus zonder backend of dataconnectiviteit – opereren, met niet al te veel animatiewerk en die geen gebruik maken van native functionaliteiten zoals de camera en GPS. Bij Pinch noemen we dit vaak ‘lijstjes-apps’, aangezien het in de regel gaat om een lijstje met data. Een woordenboek-app zou een goed voorbeeld zijn. Dit soort apps heeft dus geen backend-integratie, push-notificaties en purchases, oftewel niets wat naar buiten communiceert.

2. Middelgrote apps

De meeste apps die wij maken, vallen in de categorie 30.000 tot 70.000 euro per platform. Het gaat dan om apps met dataconnectiviteit. Let op: dit is het bedrag voor development en design, eventuele kosten voor een backend-systeem komen hier nog bovenop. Dit soort apps hebben bijvoorbeeld vaak push-notificaties en maken gebruik van de camera en GPS. De meeste reader-apps voor kranten die wij hebben gemaakt zitten in deze categorie.

3. Uitgebreide of ingewikkelde apps

In deze categorie moet je denken aan investeringen van meer dan 100.000 euro per platform. Het gaat dan om apps met heel veel functionaliteiten. Vaak zijn ze volledig custom-made, met dus weinig delen die we kunnen hergebruiken. Denk aan een eigen social media-platform of geavanceerde media-apps.

Bij dit soort grote apps is het goed om te beseffen dat naarmate de omvang van de app groeit, álle verschillende processen in omvang toenemen, zoals wireframing, UX-ontwerp, design, projectmanagement, development en testing. Daardoor lopen de kosten snel op.

Kosten voor marketing

Met de kosten voor het laten maken van de app alleen ben je er nog niet. Je hebt niet zoveel aan een app als hij niet wordt gebruikt, dus moet je hem onder de aandacht brengen van potentiële gebruikers. Onze klanten geven doorgaans een bedrag ter grootte van 50 tot 100 procent van het bedrag voor het ontwikkelen van de app uit aan marketing.

App-ontwikkeling met Flutter: kosten besparen

Met het framework Flutter kan ons dedicated Flutter-team tegelijk apps voor de platformen iOS en Android maken. Helaas betekent dit niet dat we twee keer zo goedkoop kunnen ontwikkelen, in de praktijk zijn de kosten voor Flutter-apps ongeveer 25 tot 50 procent lager. Nog een groot voordeel: ook de ontwikkeltijd van Flutter-apps is korter. Lees er meer over in onze Flutter-whitepaper.

Je app laten ontwikkelen door Pinch?

Agency voor mobile development Pinch heeft al meer dan 100 apps ontwikkeld, zowel Android, iOS als Flutter. Een app laten bouwen door ons impliceert dat je nauw gaat samenwerken met ons enthousiaste team. De vaste projectmanager leidt zowel het proces als de communicatie in goede banen.

Omdat het ontwikkelen van een eersteklas app meer om het lijf heeft dan alleen het programmeren, ontzorgen wij je ook op het vlak van onder meer conceptontwikkeling, technische ontwikkeling, het ontwerp van zowel visuals als interactie én nazorg.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!