Apple Wonderlust

Apple heeft tijdens hun Wonderlust evenement dit jaar de nieuwe iPhones gepresenteerd. De aankondigingen waren weer mooi verpakt in een prachtige video met effecten, bekende acteurs en hele mooie overgangen. Marketing zit bij Apple dus wel goed.

De video begint met een showcase van de technieken die Apple de afgelopen jaren heeft uitgebracht in hun iPhones en Apple Watches. Zij laten bijvoorbeeld zien dat mensen met hartproblemen gered zijn door de hardware van Apple. Of dat noodnummers, zoals in Nederland 112, gebeld worden op het moment dat je iPhone detecteert dat je een auto-ongeluk hebt gehad. Best wel mooie techniek dus.

Vervolgens wordt de nieuwe Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 aangekondigd. Behalve de iets wat betere hardware (snellere chip, beter scherm, langere accuduur etc.) is er een feature die wel erg innovatief is. Namelijk het kunnen “besturen” van je Apple Watch met een gebaar. De Apple Watch detecteert het knijpen (pinchen ;-)) van de wijsvinger en duim tegen elkaar. Dit doen ze met een slimme sensor onderin de Apple Watch. Dat komt erop neer dat je bij bepaalde acties niet meer je andere hand nodig hebt om een knopje in te drukken.

Na de Apple Watch is de “normale” iPhone aan de beurt. De normale iPhone 15 en 15 Plus krijgen een prima hardware-upgrade om min of meer op hetzelfde niveau als een iPhone 14 Pro te komen. Dezelfde chip als de 14 Pro en een betere camera bijvoorbeeld. De Lightning-poort verdwijnt en wordt vervangen door een USB-C poort. Een mooie stap die door Europese druk dan eindelijk is gemaakt. Apple had liever nog wat langer de Lightning-poort gebruikt. Tijdens de presentatie zijn ze uiteraard louter positief over USB-C.

De Pro-versie van de iPhone heeft een 3nm-soc chip gekregen van TSMC waar wel 19 miljard transistoren in zitten. De chip zou veel sneller moeten zijn en heeft bijvoorbeeld een AV1-decoder ingebouwd. De camera voor de iPhone 15 Pro is een minimale upgrade. De camera voor de iPhone 15 Pro Max heeft nu een tele-lens met 5x zoom. Op de Pro-versies van de telefoons wordt het beltoonschakelaartje aan de zijkant van de telefoon vervangen door een zogenaamde actieknop. Deze knop is zo in te stellen dat het doet wat jij wilt dat het doet. Wil je dat het de camera opent? Dat kan! Een andere nieuwe functie, die later dit jaar met een update zal komen, is de mogelijkheid om een 3D-video op te nemen door slim gebruik te maken van 2 cameralenzen. Deze zogenaamde Spatial Video zou je in ieder geval in 3D kunnen terugkijken op de komende VR-headset Vision Pro.

Het doel van Apple is om CO2-neutraal te zijn in 2030. Op dit moment zijn ze al goed op weg met hun nieuwe Apple Watch. Ze streven naar het hergebruiken van grondstoffen, het aanplanten van hele bossen en investeren in schone energie, bijvoorbeeld door zonne-energieparken aan te leggen. In deze video van Apple wordt gesproken over het volledig verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Je kunt de video hier bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=QNv9PRDIhes.

Gerelateerde artikelen

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!