AUTOMOTIVE APP

Automotive

Alles over een auto app ontwikkelen

Parkeren, tanken, navigeren: autogerelateerde apps bestaan al lang en zijn er in allerlei soorten en maten. Met de opkomst van concepten als de connected auto, de zelfrijdende auto, de elektrische auto en smart mobility ziet ook een trits aan nieuwe, andersoortige mobiele applicaties het levenslicht. In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten automotive apps. Pinch kan allerlei soorten automotive apps ontwikkelen voor dealers, distributeurs, inzamelaars, groothandelaren, leveranciers, garagebedrijven, autofabrikanten en leasebedrijven.

App laten maken door Pinch

Van paardenkoets plus naar computer op wielen

Waar de eerste auto’s veredelde paardenkoetsen waren, zijn moderne auto’s eerder rijdende computers. In 2026 zijn naar verwachting alle nieuwe auto’s die in Europa worden verkocht connected. Dat wil zeggen dat ze kunnen communiceren met andere systemen en apparaten, zowel binnen als buiten de auto. De auto kan verbonden zijn met onder meer infrastructuur, andere voertuigen, de cloud en voetgangers. De verdere uitrol van 5G zal de connected car extra wind in de zeilen geven. Dankzij de hoge snelheden en lage latency ontstaan er nieuwe mogelijkheden op het vlak van veiligheid, efficiëntie en service, zoals over the air-software-updates en (betere) predictive maintenance.

Toepassingen van connected cars

Doordat verbonden auto’s data kunnen uitwisselen met andere systemen en apparaten, zijn tal van toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld op het gebied van snel en veilig reizen, commercie, onderhoud, entertainment en welzijn. Een bekende toepassing van connected cars is eCall, een verplicht systeem dat automatisch hulpdiensten inschakelt bij ernstige ongelukken. Veel apps maken slim gebruik van het feit dat connected cars – als het ware hele grote Internet of Things (IoT)-apparaten – een hoop gegevens genereren, die worden ontsloten via de OBD2-poort (‘on-board diagnostics’). 

De apps voor connected cars…

…bieden functionaliteiten zoals:
 • Predictive maintenance: door het vroegtijdig signaleren van kleine problemen kunnen grote reparaties worden voorkomen
 • Automatische notificaties over terugroepacties ontvangen
 • Tracken van een gestolen auto
 • Snel een geparkeerde auto terugvinden
 • Loggen van ritten
 • Real-time de locatie en status van alle voertuigen in het huishouden zien.

Android Auto en Automotive en Apple CarPlay

Dankzij Android Auto en Apple CarPlay kunnen functies van smartphones worden bediend via het centrale scherm van een auto, waardoor bijvoorbeeld Google Maps op het dashboardscherm kan worden gebruikt. Google is nog een stap verder gegaan en heeft Android Automotive ontwikkeld. Deze variant op het besturingssysteem is ontworpen voor het gebruik in dashboards van voertuigen. De apps en services communiceren direct met de auto, denk aan systemen als airco, gps en sensors in de stoelen.

Smart mobility: intelligentie dankzij apps

Smart mobility draait om het slim gebruiken van data en digitalisering in het verkeer. Dit helpt onder meer om uitstoot, files en ongelukken te voorkomen. Auto’s kunnen daarvoor bijvoorbeeld worden uitgerust met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), waaronder Adaptive Cruise Control en camera’s die de afstand tot de voorganger meten. Ook de infrastructuur kan smart zijn: verkeersregelinstallaties die kunnen communiceren met smartphones van weggebruikers zijn een goed voorbeeld. Deelauto’s en huurauto’s kunnen onderdeel uitmaken van Mobility-as-a-Service (MaaS), een smart mobility-concept waarbij verschillende soorten vervoer kunnen worden gepland, geboekt en betaald via één app.

Smart mobility-apps voor auto’s

Apps vormen een belangrijke schakel binnen smart mobility voor automobilisten. Naast MaaS-apps en andere apps waarmee reizen kunnen worden gepland, valt te denken aan apps die communiceren met slimme verkeerslichten. Ze geven bijvoorbeeld de actuele stand van het verkeerslicht aan en zorgen ervoor dat je sneller groen licht krijgt wanneer je als enige bij een verkeerslicht aankomt. Ook peer-to-peer-apps voor het delen van zowel auto’s als autoritjes (‘ridesharing’) zijn mooie smart mobility-toepassingen.

Toekomstmuziek: apps rondom zelfrijdende auto’s

Hoewel er op technologisch vlak grote sprongen worden gemaakt, zal het nog wel een tijdje duren voordat we massaal in zelfrijdende auto’s rijden. Technologieën als automatisch remmen bij noodgevallen, rijbaanassistentie en dodehoekinterventie zijn al gemeengoed, maar voor volledig autonoom rijdende auto’s moeten nog behoorlijk wat technologische en juridische hobbels worden genomen.

Het is een beetje glazen bolwerk, maar we kunnen ons voorstellen dat er apps komen waarmee je bijvoorbeeld je auto kunt integreren met je kalender en smart home. Ook handig: een e-commerce-app die ervoor zorgt dat je auto zelfstandig bestelde pakketjes ophaalt. Overigens is er al een app voor zelfrijdende auto’s in gebruik: met Waymo One, de app voor Googles zelfrijdende auto, kun je in bepaalde delen van de VS volledig autonome ritten boeken. 

Apps voor elektrische auto’s en opladen

De toekomst van de auto is elektrisch. Laadpaal-apps maken het leven van de elektrische autorijder een stuk makkelijker. Pinch helpt bijvoorbeeld met het onderhouden en doorontwikkelen van de Charge Assist-app van GreenFlux. Daarmee kunnen gebruikers makkelijk en snel laadpalen vinden, waarbij informatie over locatie, beschikbaarheid en laadtarieven real-time beschikbaar is. Klaar met opladen? Dan wordt automatisch betaald. Handig voor de elektrische rijder zijn ook de route-apps die onder meer het automodel, het weer, de wegen en de maximumsnelheden meenemen om te bepalen waar je het beste kunt laden en hoe lang.

Soorten automotive apps

Ook de volgende toepassingen zijn mooie voorbeelden van automotive apps:

 1. Apps waarmee autofabrikanten, garages en leasebedrijven hun processen stroomlijnen.
 2. Tank-apps waarmee gebruikers bijvoorbeeld de goedkoopste pomp vinden en automatisch kunnen betalen.
 3. Apps die autoverkopers gemakkelijk hun auto’s laten verkopen, onder meer door te koppelen met openbare RDW-gegevens en advertenties naar verschillende advertentieplatformen door te plaatsen.
 4. Apps van automerken met functionaliteiten als ontgrendelen, de temperatuur instellen en de acculading controleren via een smartphone.
 5. Apps voor communities van autoliefhebbers (‘petrolheads’), zoals de door Pinch gebouwde app Proudwheels.

Parkmobile

Veel mensen gebruiken op wekelijkse basis nog een andere soort automotive app, namelijk de parkeer-app. Eén van de populairste apps is Parkmobile van ParkNow. Pinch draagt geregeld bij aan de doorontwikkeling van deze app. Met Parkmobile kunnen automobilisten parkeerplekken vinden, daar naartoe navigeren en met één druk op de knop een parkeeractie starten. Betalen gebeurt per minuut, aan het einde van de maand. 

Over Pinch

Pinch is een gerenommeerde mobile development agency uit Amsterdam. Sinds onze oprichting in 2011 hebben we al meer dan 100 apps ontwikkeld, onder meer voor klanten als Albert Heijn, NRC, NS en Takeaway.com. Een automotive app laten maken door Pinch betekent werken in co-creatie: sámen vormen we een team, waarbij synergie ontstaat door jouw expertise op automotive-vlak te combineren met onze kennis van het ontwikkelen en vermarkten van apps. Naast native iOS- en Android-apps maken wij ook (hybride) Flutter-apps.

Fullservice

Een eersteklas automotive app vereist meer dan alleen een goed idee en feilloos development. Conceptontwikkeling, strategie, visueel en interactiedesign, technisch development, quality assurance, testen, lanceren, monitoren, analyseren en weer doorontwikkelen: de experts van Pinch ontzorgen je op al deze vlakken. Deze fullservice-aanpak is uniek binnen de markt. Omdat het geheel meer is dan de som der onderdelen, is de impact van je app maximaal.

Lees ook ons artikel over mobiliteits-apps.

Heb jij vragen over het ontwikkelen van een app? Wij bellen je terug!